Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фанатиците в „Игра на тронове“ – по образ и подобие на Църквата

Религиите във Вестерос и Европа силно си приличат

Врабците са най-отдадените представители на могъщ култ, на който светската власт дава правомощия да наказва за религиозни грехове. - Фанатиците в „Игра на тронове“ – по образ и подобие на Църквата

Врабците са най-отдадените представители на могъщ култ, на който светската власт дава правомощия да наказва за религиозни грехове.

Фанатичната религиозна полиция, известна като Врабците, която обсебва Кралски чертог в петия сезон на сериала „Игра на тронове“, точно както много елементи във фентъзи поредицата, има аналог в европейската история. Врабците, ръководени от мистериозния манипулатор Висшия Врабец, са най-отдадените представители на могъщ култ, на който светската власт дава правомощия да наказва за религиозни грехове по свое усмотрение. Писателят Джордж Мартин разкрива, че вдъхновението му за него идва от християнството.

„Врабците са моя версия на средновековната католическа църква, преживяла свой обрат – казва авторът пред „Ентъртейнмънт Уийкли“. – Ако погледнете историята на Църквата през Средновековието, ще видите, че има периоди, в които тя е управлявана от много корумпирани папи и архиепископи. Хора, които не са духовници, а политици. Те играят своята игра на тронове – в дворците и в леглата на крале и лордове.“

„Но има и периоди на религиозно преосмисляне – най-вече Реформацията на протестантството в Европа, в които двама или трима духовни лидери едновременно се самоопределят като легитимни. Това е и което виждаме във Вестерос. От двамата предишни Висши Септони, които видяхме, единият беше много корумпиран и беше разкъсан от тълпата по време на бунт заради липса на храна (във втори сезон). Другият, когато Тирион назначи, бе по-малко корумпиран, но много по-неефективен. Церсей му нямаше доверие, защото бе избран от брат ѝ. Затова и сега ѝ се налага да се справя с войнствена и агресивна Протестантска Реформация, която е твърдо решено да възкреси вярата във вида ѝ преди да бъде разрушена от Дома Таргариен преди векове“, тълкува Мартин.

Между религиите в света на Вестерос и нашия има и други директни препратки.

„Вместо Триединството в християнството, тук имаме Седмина, което е един бог със седем проявления. В католицизма те са три – Бог Отца, Бог Син и Светия дух. Помня, че като дете попитах това три божества ли са и ми отговориха: „Не, един бог, но с три лика“. Бях объркан – той е едновременно баща и свой син?“, разказва писателят.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС