Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ние, фекалните мозъци

Директорът на НИМ Божидар Димитров поиска „право на отговор“ от „Площад Славейков“ - заповядайте!

Божидар Димитров полива главата на премиера Бойко Борисов с „чудодейната“ вода от Свещения кладенец при Голямата базилика. Снимка: БГНЕС - Ние, фекалните мозъци

Божидар Димитров полива главата на премиера Бойко Борисов с „чудодейната“ вода от Свещения кладенец при Голямата базилика. Снимка: БГНЕС

Редовните читатели на „Площад Славейков“ са забелязали в последните месеци банера, който упоменава, че не публикуваме текстове на автори, огласени като съпричастни към структурите на Държавна сигурност. Сега обаче няма как да се стърпим леко да се отклоним от този принцип. В редакционната ни поща пристигна писмо от не кого да е (и да, клишето е нарочно), а от Божидар Димитров, директор на НИМ.

Озаглавено „Право на отговор“, то касае новината от сряда, че строежът на Голямата базилика в Плиска ще продължи и през зимата. Вярваме, че куриозността на текста е достатъчна, за да ни простите своеволието от публикацията му.

Немногоуважаеми „Площад Славейков” ,

Малка забележка по повод откритите само от вас „фекални води” в Свещения кладенец в Плиска. Фекални води не бяха открити, а вода с повишено съдържание на нитрати. Край руините на Плиска няма обекти, които биха „произвели” фекални води. Що се отнася до повишеното съдържание на нитрати – такива са всички води в България, поради значителното торене от арендатори и кооперации с изкуствени торове. Почвите не усвояват всички елементи от тези торове и част от нитратите отиват в подземните и надземни води. Фекални води имат вместо мозъци само някои личности в България.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Всичко най-добро за „Площад Славейков”. Пожелавам Ви да спечелите нов транш от „Америка за България”.

Проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей

Трудно ни е да се въздържим от коментар около титлата „професор“, с която Димитров се кичи. И децата разбраха, че директорът на НИМ не е истински професор, поне не и в академичната йерархия. От 1985-а той е старши научен сътрудник II степен, а това звание, според новия закон, се трансформира в „доцент“. Все пак, за утеха, Божидар Димитров е почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. (Една бележка без отношение: Христо Стоичков например е доктор.)

Ние от „Площад Славейков“ се гордеем, когато сме единствената медия, открила същината на дадена новина. Необходимо е обаче в случая да се уточни, че „фекалните води“ от Свещения кладенец в Плиска далеч не са открити само от нас.

Професорът е прав, че микробиологичният анализ установи повишено съдържание на нитрати. (Благодарим и за импровизирания урок по агрохимия, водихме си записки.) Само дето микроанализът на РЗИ-Шумен показа и друго освен трикратно по-високото от нормата отклонение на тези ми ти нитрати.

На 14 август 2015 г. БГНЕС съобщи, позовавайки се на въпросната здравна инспекция, че в бликналата „чудодейна“ вода, с която премиерът Бойко Борисов щедро бе окъпан за здраве и берекет, се съдържат и два вида анаеробни бактерии – ентерококи и колстридиум перфрингенс. (Ако не вярвате на БГНЕС и всички медии, които ги цитираха, ето го и протокола от самото РЗИ-Шумен за съответните проби. Отне време, но го открихме.)

Тези названия са сложни и не е по силите на всеки да разбере значението им. Ние също не сме биолози, затова се обърнахме към запознатите с конкретната материя (не сме все пак Професори, та да разбираме от всичко). Лаборатория „Централ“ например, акредитирана от Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация” като Изпитвателна лаборатория за извършване на пробовземане и анализ на проби от води и смивки и отривки, има сайт, в който е обяснено какво са ентерококите. Цитираме:

„Ентерококите обикновено живеят в дебелото черво на човека и животните и се характеризират с ниска патогенност. Присъствието им е показател за фекално  замърсяване“.


Вижте още: ПОЩА ОТ БОЖИДАРИУМ: ТУХЛА ЗА ОДОБРЕНИЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах