Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зимата иде. Но не и за Базиликата в Плиска

Божидар Димитров откри как студът, поледиците и снегът да не спират „реставрацията“

Голямата базилика в Плиска се издига ли, издига. Снимки: НИМ - Зимата иде. Но не и за Базиликата в Плиска

Голямата базилика в Плиска се издига ли, издига. Снимки: НИМ

Почитателите на археологични старини – ново строителство могат си отдъхнат. „Реставрацията“ на Голямата базилика в Плиска „напредва с ускорени темпове“, научаваме от прессъобщение от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. На специално съвещание във вторник на творческия екип, който се занимава с проекта, е било решено работата да не спира – зимата идва във Вестерос, но не и в първата българска столица.

Реставраторите, в опасения да не се повтори ситуацията от миналата година, когато няколко месеца нямало дейност въпреки наличието на средства, сега са решили да се работят значими елементи от църковния комплекс, но с малки размери. Това ще позволи над тях да се изградят с алуминиеви пръчки своебразни палатки, под които работниците да работят независимо от снега, вятъра и поледиците. Става дума за Свещения кладенец, аязмото и Ротондата, към която ще бъде подадена водата от кладенеца и баптистерия.

„Целта е тези 3 обекта да бъдат завършени до летния туристически сезон. Публична тайна е, че Голямата базилика стана известна със свещената вода, с която бе полят премиерът Бойко Борисов“, посочва Димитров.

Той обаче не уточнява, че след поливането на министър-председателя във водата бе открито фекално замърсяване. Вместо това споделя пророчество на Ванга, че България „ке се оправи“, ако отново бликне свещена вода в Плиска. Засега само можем да гараем за степенна на сакралност на бликащата H2О край Голямата базилика.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Свещения кладенец, аязмото и Ротондата трябва да са напълно готови до летния сезон, поне според плана на Божидар Димитров.

Свещения кладенец, аязмото и Ротондата трябва да са напълно готови до летния сезон, поне според плана на Божидар Димитров.

Иначе, съобщението от НИМ ни припомня и за отпуснатите от правителството 1 милион и 500 хиляди лева за реставрацията (на три транша), както и за постъпилите дарения. Тук и Божидар Димитров не пропуска да закачи и съседна Македония, като отбелязва, че са постъпили и дарения от „стотици българи от България и чужбина (включително и от Македония)“. Изтъква също, че своята лепта за Голямата базилика са направили също папа Франциск и вселенският патриарх Вартоломей.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах