Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

(Фил)Хармония на есента с пианото на Стивън Ковачевич

Знаменитият пианист ще открие новия сезон на Софийската филхармония

Пианистът Стивън Ковачевич. Снимка: Софийска филхармония - (Фил)Хармония на есента с пианото на Стивън Ковачевич

Пианистът Стивън Ковачевич. Снимка: Софийска филхармония

Стивън Ковачевич, пианист от световна величина, ще зададе мелодията на новия сезон на Софийската филхармония. На 16 септември музикантът ще излезе пред публиката в Зала „България“, за да изпълни Концерт за пиано и оркестър №24 от Волфганг Амадеус Моцарт.

Родом от Лос Анджелис, Ковачевич е водещо име на музикалната сцена повече от шест десетилетия. Специалистите отбелязват, че това е изпълнител, който поема технически и музикални рискове за максимално въздействие.

Кариерата си като пианист започва още на 11-годишна възраст. След като се премества в Англия, за да учи при Майра Хес, той прави своя европейски дебют в „Уигмор Хол“ през 1961 г. Оттогава изнася концерти в Европа, Изтока, Австралия и Нова Зеландия като солист на много от най-елитните оркестри и диригенти по света, включително Ханс Граф, Курт Мазур, Яник Незет-Сеген, сър Саймън Ратъл и покойния сър Джордж Шолти. На сцената си партнира с цигулари като Никола Бенедети, Рено Капусон и Алина Ибрагимова, виолончелистите Готие Капусон, Стивън Исърлис и Трулс Морк, флейтиста Емануел Паю и др.

Чакан гост на престижни фестивали, Стивън Ковачевич често участва и на фестивала на бившата си съпруга Марта Аргерич. В документалния филм „Bloody Daughter“ дъщеря им Стефани Аргерич споделя:

„Майка ми винаги казва, че баща ми е любовта на живота ѝ. Тя се влюбила в него, когато го чула да свири Четвъртия концерт за пиано на Бетовен“.

Двамата и до днес си партнират редовно на сцената, последните и предстоящи акценти за дуета включват рецитали в „Концертгебау“ (Амстердам), Парижката филхармония, „Виктория Хол“ (Женева), концертната зала „Уолт Дисни“ (Лос Анджелис) и „Уигмор Хол“ (Лондон).

Носител е на награда „Classic FM Gramophone“ от редакторите на радиото и „Gramophone Magazine Top Choice Award“ за албума му с вариации на Диабели на Бетовен, презаписан точно 40 години след оригинала. За да отпразнува своя 75-и рожден ден, „Дека“ пусна Limited Edition 25-CD Box Set от цялото му записано наследство за „Филипс“.

Концертът на Стивън Ковачевич в София е специален и по друга причина – ще го дипижира индонезиецът Адриан Прабава, обсъждан за главен диригент на оркестъра ни преди години.

В програмата на събитието на 16 септември е и „Ръченица“ от Георги Костов, филхармониците ще изпълнят и Симфония №1 в ре минор от Сергей Рахманинов.

Ковачевич и Аргерич в дует:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС