Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Гняв в Русия от поругаването на съветски паметници у нас

Настояват България като тяхна бивша съюзничка от времето на СССР да открие и да накаже бояджиите

Паметникът на съветската армия е най-често оцветяваният в София. - Гняв в Русия от поругаването на съветски паметници у нас

Паметникът на съветската армия е най-често оцветяваният в София.

Русия настоява България да пресече поругаването на съветските монументи, след като преди дни още един паметник на съветските войски в София беше боядисан със спрей, съобщава ИТАР-ТАСС.

Руското посолство в София е пратило нота до правителството в България с искането неговата бивша съюзничка от времето на СССР да почисти паметника в столичния квартал „Лозенец“, да открие и накаже „бояджиите“. Братушките държат правителството у нас да вземе мерки за предотвратяване на подобни атаки на съветските паметници в бъдеще.

Паметникът беше боядисан със спрей в навечерието на честването на 123-та годишнина от основаването на Българската социалистическа партия.

Паметниците, останали от времето на социализма, са подложени на поредица от подобни инциденти в България и всяка рисунка предизвиква критики от Москва. В началото на тази година неизвестни художници боядисаха друг паметник на съветските войски в София в цветовете на украинското знаме, припомня ИТАР-ТАСС. А през август миналата година паметникът на Съветската армия в София бе боядисан в розово като един вид „художествено извинение“, че България е подкрепила съветските войски, които смазват бунта срещу Москва по време на Пражката пролет през 1968 г. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия и последната, която се извинява за участието си – с решение на парламента през 1990 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС