POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Историята на Тери, който дремва с котки (снимки)

Снимки на 75-годишен пенсионер, който е доброволец в приют за животни с увреждания, спечели сърцата на десетки хиляди хора

Снимки: Safe Haven Pet Sanctuary - Историята на Тери, който дремва с котки (снимки)

Снимки: Safe Haven Pet Sanctuary

Четете текста предупредени – това най-вероятно е най-сладкото нещо, което виждате този уикенд! Снимки на пенсионер от американския щат Уисконсин стоплиха десетки хиляди сърца и станаха хит в социалните мрежи, довеждайке до дарения за повече от 40 хиляди долара.

Историята е на 75-годишния Тери Лурмен, който в последната година е редовен доброволец в приют за помощ на бездомни домашни любимци. Изграден като „котешко кафене“ – с разтегателни фотьойли и канал за птици по телевизията, – приютът е основан през 2016 г., като се специализира в надзор, рехабилитация и грижа на котки с увреждания и нужда от специална грижа – животни, които не биха оцелели на улицата.

Тери, пенсионират учител по испански, започнал да се появява почти всеки ден със своя собствена специална четка, с която да реши котките. Като любител на животните, на когото се налага да пътува за големи периоди от време, той няма как да има собствен домашен любимец, но при всяка възможност доброволства.

„Те всички го разпознават, когато влезе през вратата, веднага се втурват към него, защото знаят, че има специалната четка и се грижи с внимание за тях. Просто го обожават“, казва основателката на приюта Елизабет Фелдхаузен пред Би Би Си.

Да се грижиш за котките понякога може да е много уморително… и да задремеш.

Но да се грижиш за 20-30 котки може да е изтощително, а останалите доброволци запознали да правят снимки на Тери по време на ежедневните му сиести с косматите приятели. Фотографиите на мъжа с котките, отпочиващи на дивана, бяха публикувани преди няколко дни и вече са споделени повече от 23 хиляди пъти.

„Такива сме късметлии да имаме човек като Тери – пишат от приюта. – Той просто дойде един ден, представи се и каза, че иска да сресва котки. Оказа се ежедневно. Той сресва всички котки и може да ти каже всичко за това какво не харесват или мразят. Също така в повечето дни случайно задремва. Нямаме против – коткитес е нуждаят от това! Тери е невероятен доброволец!“

Хиляди доброжелатели пишат на страницата на приюта във Фейсбук с похвали за Тери – а по-важното е, че огромен брой хора даряват средства, което е и единственият начин за издръжка на организацията.

По думите на основателката, обичайно месечно получават по около 3 хиляди долара, докато само за последните дни, благодарение на славата на Тери, са дарени близо 40 хил. долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС