Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Изгряващ художник, скрит зад псевдоним, се оказа синът на Мадона и Гай Ричи

Цинизъм е галерията, която предлага творбите на Роко Ричи, да сравнява този „неподготвен младеж“ с артисти като Банкси и Баския, смята арт критикът на „Гардиън“

Произведенията на Роко Ричи предизвикаха смесени чувства сред арт критиците. Снимка: Галерия за съвременно изкуство „Таня Бакстър“ - Изгряващ художник, скрит зад псевдоним, се оказа синът на Мадона и Гай Ричи

Произведенията на Роко Ричи предизвикаха смесени чувства сред арт критиците. Снимка: Галерия за съвременно изкуство „Таня Бакстър“

Млад и мистериозен артист, считан за изгряваща звезда в експресионизма, се оказа Роко Ричи, 21-годишният син на Мадона и Гай Ричи. Творчеството му, което досега се продаваше под псевдонима Rhed, се предлага за петцифрени суми и участва в няколко изложби в Лондон, пише „Гардиън“.

Откакто самоличността на художника бе разкрита, арт светът е разделен в мнението си към произведенията на Ричи и един основен въпрос се появи в публичното пространство – известността му ли е това, което го прави успешен, или талантът?

Rhed има отличителен стил, рисува с плътно нанесени маслени бои и добре жестикулирани мазки, отбелязва Таня Бакстър, куратор на лондонската галерия за съвременно изкуство „Таня Бакстър“, която представя творчеството му. На картините си Роко изобразява най-често човешки фигури.

Авторът черпи вдъхновение от произведенията на Лушън Фройд, Франсис Бейкън, Хелмут Нютън. Особено го вълнува „външния и вътрешния свят и точката, в която се пресичат“, казва Rhed, цитиран от галерията. Основното послание, което той иска да предаде с картините си, е онова, че „има красота в трудността на живота, повече красота, отколкото, когато всичко е лесно“.

Неговите картини са „автентичният, чист и недестилиран продукт на ХХI век“, казва арт експертът Годфри Баркър.

Джонатан Джоунс, арт критикът на „Гардиън“, не е толкова впечатлен:

Картините му са непохватни юношески опити без следа от оригиналност или творческа енергия – пише Джоунс. – Но това не означава, че с времето няма да се превърне в по-добър художник. Рисуването изисква много работа. От тази гледна точка е жалко, че Rhed бе представен на общественото внимание, имайки предвид, че към този момент той все още не е истински художник.“

Снимка: Галерия за съвременно изкуство „Таня Бакстър“

Галерията, от своя страна, трябва да се засрами, задето цинично предлага произведенията на този неподготвен младеж и го сравнява с артисти като Банкси и Баския, допълва Джоунс.

„The White Pube“, колектив от арт критиците Габриеле де ла Пуенте и Зарина Мухамад, отива дори още по-далеч в изказванията си:

„Срамота е, когато художниците създават произведения, които изглеждат като модерно изкуство, вместо съвременно – пишат те. – Картините му изглеждат така, сякаш изкуствен интелект е събрал Модиляни, по-неизвестни творби на Пикасо и съмнително подобие на стила на Бейкън, за да създаде нещо ново, което остава усещането за старо, вече направено и плоско. Драматичният обрат, че странно успешно дете в арт света тайно има невероятно богати и известни родители, не е никак изненадващ“.

Произведенията на Rhed може да се намерят в специализирания сайт „Artsy“ и достигат цена от 24 хил. паунда (ок. 29 хил. евро).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах