Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къде е Емил Табаков?

Симфоничният оркестър на БНР обяви, че има нов диригент

Емил Табаков явно вече не е диригент на Симфоничния оркестър на БНР. От медията няма официално обяснение за него, съобщават единствено за новия диригент на състава. Снимка: Румен Добрев - Къде е Емил Табаков?

Емил Табаков явно вече не е диригент на Симфоничния оркестър на БНР. От медията няма официално обяснение за него, съобщават единствено за новия диригент на състава. Снимка: Румен Добрев

Росен Гергов е новият главен диригент на симфоничния оркестър на БНР, а Теодосий Спасов е директор на Музикалната къща към Радиото, съобщава в сайта си държавната медия. Обяснението за промените гласи: „С цел да се засили изпълнението на мисията на обществения оператор да популяризира българската музика и българските изпълнители.“

В информация в сайта на БНР се споменава между другото, че Емил Табаков вече е бивш диригент, но не и обстоятелствата около напускането му. Вероятно е пенсиониран? Ако е така, постиженията му през годините вероятно не се изчерпват с факта, че е подал някога ръка на Росен Гергов? Особено в контекста на казаното на тази пресконференция.

„Музикална къща БНР“ играе ролята на културна памет и стъпало за запазване на културния ни код за бъдещите поколения“, заявява Анюта Качева, член на УС на БНР, на пресконференцията за представянето на двамата творци.

Теодосий Спасов ще ръководи шестте състава на БНР, които е оглавявал и преди години – Симфоничния оркестър, Оркестъра за народна музика, Биг Бенда, Смесения хор, Детския радиохор и вокална група „Радиодеца“.

„Завръщам се на този пост и, както и преди, се надявам, че ще направя съставите хомогенни – обеща пред медиите музикантът. – Промяна и обновление са ключовите думи, с които се ангажирам с работата. Трябва да се грижим за нашата култура по най-разумния начин, за да запазим българските постижения. В лицето на Росен виждам един млад човек, който се е обогатил чрез европейските и световни образци и общуване. Хубаво би било да се освобождават пространства за нашите деца и внуци. Колко е красиво да се намери последовател и да му дадеш хоризонт да продължи твоята работа.“

Новият диригент на Симфоничния оркестър на БНР Росен Гергов

Новият диригент на Симфоничния оркестър на БНР Росен Гергов

„Росен Гергов е гражданин на света – посочват от БНР. – Свирил с повечето от именитите оркестри и световни театри по света. Успехите му са и на концертните сцени, и на оперните, което е пресечната точка на големия талант. Маестро Гергов, както и досегашният диригент на симфониците – Емил Табаков, тръгват от Русе и именно маестро Табаков го кани да работи с радиооркестъра, което е неговият дебют пред българска публика през 2012 г.“

„Работата ми с оркестъра ще е искрена и честна. Ще работя така, че атмосферата да е човечна и хармонична. Ще започнем специални проекти, които да се запомнят и да остават в съзнанието с нещо, което се случва само при нас, в Радиото“, казва Росен Гергов.

От БНР съобщават, че новият диригент има планове да даде шанс на българските автори и солисти, а оркестърът ще има думата при избора на репертоар и гости.

При каквито и обстоятелства да са се разделили с Емил Табаков, от Националното радио му дължат почит, както и колегите му музиканти. Няма как да бъде отречено, че това е един от най-добрите диригенти, управлявали някога този елитен симфоничен оркестър. Но независимо от неговите качества като музикант и ръководител, класическото възпитание изисква съответното отношение към която и да е личност.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС