Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Каквато журналистиката ни, такъв и празникът ѝ

СБЖ посреща Деня на българската журналистика с протест, награди, оставка и ръководство с легитимност под въпрос

Протест на СБЖ се проведе днес пред Народното събрание под надслов „Не убивайте журналистиката в България” с участието на 20-ина души. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Каквато журналистиката ни, такъв и празникът ѝ

Протест на СБЖ се проведе днес пред Народното събрание под надслов „Не убивайте журналистиката в България” с участието на 20-ина души. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Днес Денят на народните будители е и Ден на българската журналистика. Доколко (и колко от) днешните български журналисти са будители и какво в такъв случай означава 111-ото ни място в международната класацията по свобода на словото – всеки сам може да си отговори.

Днес от 11 ч. Управителният съвет на Съюза на българските журналисти организира протест пред Народното събрание под надслов „Не убивайте журналистиката в България”. Иронично, но нямаше много журналисти – около 20 души. Горе-долу толкова са и членовете в УС на СБЖ.

Днес ръководството на СБЖ ще има и други обществени прояви – довечера за поредна година ще бъдат връчени годишните награди на Съюза за журналистика. Там вероятно ще има повече журналисти – само журналистите и медиите, които имат да получават награди, са 25.

А възможността от нов скандал след този от миналата година (когато Димитър Стоянов от „Бивол” върна наградата в знак на протест срещу връчването на най-голямото отличие на Кеворк Кеворкян – агент Димитър) вероятно ще доведе още журналисти. За някои може да се окаже проблем наградата на Велислава Дърева за документалната ѝ книга „Атентатът 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови”, която тя коментира така:

„Написах тази книга като предупреждение и напомняне на какво е способен фашизмът”.

Именно „фашизмът”, а не „комунизмът”.

Вижте още: ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ 2018/2019

Още по-иронично е, че това ръководство на СБЖ изглежда е нелегитимно. То бе избрано на Общо събрание, проведено на 14 – 15 март 2015 г. Мандатът е регламентиран от устава на Съюза – четири години. Във всички съдебни актове – и на съда, и в регистъра, ясно е посочена датата на изтичане на мандата – 15 март 2019 г. Това посочва досегашният главен секретар на СБЖ Иван Върбанов, който на 10 октомври подаде оставка – след като УС на СБЖ е отхвърлил настояването и предложението му за обсъждане и насрочване на избори.

Честит празник на българската журналистика!

Вижте още: КОЙ Е ДОСТОЕН ЗА НАГРАДАТА „ЙОСИФ ХЕРБСТ“?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90