Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Какви са шансовете на „Сляпата Вайша“ за Оскар?

Филмът на Теодор Ушев с реална възможност за статуетка, „Пиксар“ стои пред него

„Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев съвсем не е аутсайдер на Оскарите. - Какви са шансовете на „Сляпата Вайша“ за Оскар?

„Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев съвсем не е аутсайдер на Оскарите.

Голямата конкуренция за Оскара в категорията за късометражен анимационен филм ще е между две продукции – и едната от тях е „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев, първия българин с номинация за най-престижните кинонагради. Това разбираме от анализа на критика Бил Дезовиц в материал за американското издание „Инди Уайър“.

„Минаха 15 години, откак „Пиксар“ спечелиха Оскар за най-добър анимационен късометражен филм (Ралф Егълстън с неговия For the Birds). Не би ли било уместно, ако фино-пернатият Piper на Алан Бариларо прекрати сушата? Това би донесло на „Пиксар“ четвърти Оскар (заедно с Geri’s Game и Tin Toy) – пише Дезовиц. – Но Piper среща корави съперници, най-вече в лицето на далеч по-мрачния „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев от Националния филмов борд на Канада, спечелил вече една дузина Оскари.“

Критикът пише по няколко изречения за всеки от петте номинирани филма. В частта за Ушев той посочва, че аниматорът, специализирал се в линогравюрата, „амбициозно пресъздава този процес за своя филм, адаптиран от разказ на Георги Господинов за жена, обречена да вижда с лявото око миналото, а с дясното – бъдещето“.

„Екзистенциалният ребус за обърканото настояще е брилянтно визуализиран чрез пасторални европейски пейзажи и бенедиктинска архитектура – казва Дезовиц. – Ушев използва графичен таблет Wacom Cintiq, за да следва принципите на линогравюрата, анимирайки всеки цвят отделно на различни слоеве, а след това, наслагвайки ги един върху друг, създава композиции, наподобяващи гравюри.“

Статистика от критиците

Сайтът „Ауърдс Уоч“ предлага цифрово измерение на шансовете на претендентите в различните категории. В частта с късометражното анимационно кино „Сляпата Вайша“ е на трето място по събрани точки – след гласуване на 9 кинокритици. Фаворит според тях е Piper (39 точки), следват Pearl (28 точки) и филмът на Ушев (25 точки). Четвъртото и петото място са доста по-назад, със съответно 19 пункта за Borrowed Time и 9 за Pear Cider & Cigarettes.

Теодор Ушев – машината за анимация

Амид Амиди в „Картуун брю“, издание, посветено тясно на анимацията, пък нарича номинациите на „Сляпата Вайша“ и Pear Cider & Cigarettes изненадващи.

„И двата филма в същността си са дело на по един човек – мощни артистични изявления на самостоятелни аниматори. Това също са смели решения на Академията – посочва се в анализа. – Заглавията имаха много различни траектории по пътя си към Оскарите. „Сляпата Вайша“ беше забележителен фестивален хит, спечелвайки редица награди. Той е дело на профилирания Тео Ушев, машина за анимация – изтласква филми със светкавично темпо, но всеки следващ нов проект е с все по-забележително качество.“

От другата страна, Pear Cider, е практически игнориран от големите фестивали за анимационно кино (за което допринася и дължината му от над половин час – за сравнение, „Сляпата Вайша“ е 8 минути). Въпреки това, Академията не се съобразява особено с фестивалите, поне що се отнася до късометражните анимации – което „може да е едновременно хубаво и лошо“, тъй като води както до абсурдни победители (The Chubbchubbs!), така и до отлични филми, пренебрегвани до този момент от гилдията (The Moon and the Son: An Imagined Conversation).

По отношения на видния фаворит в категорията, Piper на „Пиксар“, Амиди посочва, че е „добро техническо постижение, но като филм не се издига до висините на предишните два филма („Сляпата Вайша“ и Pear Cider)“.

„Пиксар“ е намесен и в друг проект – двама служители на компанията, Андрю Коутс и Лу Хаму-Лхадж, са направили със свои средства и в свободното си време филма Borrowed Time. В този смисъл Амиди съветва студиото да премисли стратегията си в помощ на свои режисьори, които създават подобни на пиксарските филми, за да се състезават с оригиналите…

И накрая, посочва критикът, идва Патрик Озбърн, който вече е печелил Оскар – преди две години с Feast на „Дисни“. Сега той е номиниран за Pearl – филм, замислен като интерактивно преживяване в инициатива на „Гугъл“, но все пак създаден за кино.

„Като гледаме късия списък с 10-те филма, от които номинациите са избрани, Академията определено е направила солидна селекция през 2017-а“, завършва Амиди.


Церемонията по връчването на наградите Оскар за 2017 г. е на 26 февруари в Лос Анджелис.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах