Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Казват ни да сме европейци. Не – първо сме българи

Национална гордост да е целта на образованието у нас, искат наши историци

Според акад. Георги Марков от 26 години се работи за подмяна на националната самоличност с европейска идентичност. Снимка: Труд - Казват ни да сме европейци. Не – първо сме българи

Според акад. Георги Марков от 26 години се работи за подмяна на националната самоличност с европейска идентичност. Снимка: Труд

„Искат да ни направят европейци. Ние казваме „не“, първо сме българи“, каза акад. Георги Марков на пресконференция в БТА, посветена на полемиките около съдържанието в учебниците по история. За да илюстрира тезата си, той използва цитат от Уилям Шекспир – „Лудост, лудост, но има система“. Няколко представители на академичната историческа общност у нас в продължение на час защитаваха идеята, че цел в образованието трябва да бъде националната гордост, създаването на съзнание, че децата са българи и деца на своето отечество.

Според акад. Марков от 26 години се работи за подмяна на националната самоличност с европейска идентичност:

„Идват различни комисии от Брюксел и ни заявяват – стига с тази национална история, вие трябва да се помирите на Балканите, общочовешки ценности. Дайте да изградим европейска идентичност и ще кажем, че всички сме европейци, и това ще носи щастие в бъдещето. Наричам това – Корпорациите срещу нациите. Има огромен капитал, отделен за това. Искат да ни направят европейци. Ние казваме „не“, първо сме българи, после сме европейци“.

Според доц. Стоян Танев в България е налегнала вечна необходимост „да се определят правилно образователната и възпитателната цели в историческото образование“.

„От Освобождението до 1944 тези цели са поставяни правилно, защото най-важната цел е да се формира българско национално историческо съзнание, национална историческа памет, патриотично чувство, чувство за национална гордост и пр. – заяви Танев. – Цел на нашето историческо образование стана да се вмени на нашите ученици и студенти, че те са граждани на света. Уверявам ви, аз съм проучвал учебни програми и учебници на Германия, Франция, Австрия – никъде няма такава цел. Ние преди всичко трябва да формираме съзнание, че са българи на своето отечество.“

Основна причина за свикването на пресконференцията бяха полемиките около учебните програми по история, разразили се в обществото в последните дни. Макар че акад. Георги Марков в началото на събитието отчете, че не може да се говори за 5 века съжителство, проф. Христо Матанов от Софийския университет малко по-късно уточни, като се позова на конкретния текст, разпространен от Министерството на образованието, че всъщност никъде в частта с Османското владичество не се говори за „съжителство“ и че не е направен опит за подмяна на термини.

При откриването на пресконференцията Стоян Райчевски заяви, че не искат да разискват проблемите на вчерашния и днешния ден, а същината, заради която те припламват периодично вече двайсет и пет години. В експозето си Райчевски цитира почетния председател на ДПС Ахмед Доган в няколко точки: че при българите има изграден исторически архетип, който не може да се помръдне не защото българите са инатливи, а защото така е била историята; че е нужна стабилност; че България трябва да се изгражда от всички нас, християни, мюсюлмани, турци и пр. и че всички ние бихме загубили, ако не постигнем това.

„Подкрепяме тези мисли“, добави Райчевски.

По думите му на основата на истината, откривана и в цитат от Митхат Паша, според който и българи, и турци в страната ни може да се окажем роднини, ние трябва да градим модерно общество на ХХ век.

Доц. Пламен Павлов от Великотърновския университет отчете, че се залита в двете крайности:

„Аз осъждам практиката на Възродителния процес, насилието, което беше извършено към нашите сънародници мюсюлмани, но не може да се отрече, че сега пък минаваме в другата крайност. Тези факти, кръвният данък, цялата система, че сме били втора категория хора, цялото насилие, унижение – след 90-а се отиде в крайност едва ли не да се отрекат тези неща“.

Според него Турска и Османска империя са взаимозаменяеми понятия и да се използва първото не е ксенофобско и няма никаква обида към нашите сънародници, българските турци.

Павлов призна още, че е съгласен с проф. Матанов, че конкретните проблеми със „съжителството“ са били създадени не толкова от самата учебна програма,колкото от неумението тя да бъде представена.

„Наши сънародници, интелектуалци, се притесняват от това да бъдат българи, нека да си го кажат ясно и открито и да стават каквито искат – заяви малко по-късно доц. Павлов, след като цитира прочутата фраза на Св. Паисий: „О, неразумни и юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин“. – Има гласове, няма да им казвам имената, защото не заслужават, които твърдят, че ние насила искаме да налагаме българщина. Нищо подобно! Това е естествен процес, образованието иначе защо съществува? Нашата нация е жертва. В Македония изтриват история с инструментариума на образованието. Ние да допуснем това да става в собствената ни държава и да бъдем винаги в отбрана? Трябва да има национално възпитание, фразата „патриотично възпитание“ не е срамна. Има явни тенденции към нихилизъм.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90