Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кой е новият Дракула след Деян Донков

Българският артист е поставен в обстоятелства, които приличат на минирано поле, твърди хореографката Мила Искренова

Асен Наков ще влезе в образа на Дракула на 29 януари в Музикалния театър. Снимки: Костадин Чернев - Кой е новият Дракула след Деян Донков

Асен Наков ще влезе в образа на Дракула на 29 януари в Музикалния театър. Снимки: Костадин Чернев

Танцьорът Асен Наков ще влезе в образа на танцуващия Дракула на 29 януари, когато спектакълът  на балет „Арабеск“ „Дневникът на Дракула“-2 ще се завърне на сцена. Деян Донков, въплътил се в образа на прочутия вампир, излиза от състава, защото Музикалният театър не може да плаща хонорарите му – не защото са огромни, а заради липсата на пари да покрие разходите за външни артисти. 

Асен Наков няма известността на Деян Донков, но според хореографката Мила Искренова – постановчик на представлението, танцьорът не отстъпва по талант и артистични качества на актьора.

„Обстоятелствата, в които е поставен българският артист, приличат на минирано поле – той ходи и не знае в кой момент коя част от него ще бъде „отнесена“, а понякога е „отнесен“ целият, – казва Искренова. – Текстът на Милена Фучеджиева (бел. ред. – „Култура на лицемерието“) е правдив, но към него могат да се добавят и още „срамни“ обстоятелства, като това, че през миналия сезон спектакълът почти не се игра, защото беше невъзможно да се намери дата, в която и Биляна Петринска, и Деян Донков да са свободни и това да съвпада със свободна сцена на театъра, още повече, че Деян Донков влезе за 3 месеца в „Къртицата“ (в тази абсурдна „артистична реалност“ не е възможно да просъществува едно толкова сложно изградено представление с компоненти на филмирана опера). Бях изправена пред избора да загубя спектакъла изобщо или да направя нова версия, в която да преразгледам образа на Дракула – сега той се „танцува“ великолепно от солиста на „Арабеск“ и хореограф Асен Наков, а танцьорите вдъхновено произнасят монолозите на Вампира!“

Asen Nakov-2-a

Сцена от „Дневникът на Дракула“-2

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg