Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Край на ерата „Божидар Димитров“ в НИМ? Обявен е конкурс за директор

Историкът е начело на музея от 2001-а, през 90-те бе шеф още четири години

Вежди Рашидов оправдаше липсата на конкурс за мястото на Божидар Димитров с факта, че „никой не познава до кътните зъби“ НИМ. Снимка: Емил Георгиев  - Край на ерата „Божидар Димитров“ в НИМ? Обявен е конкурс за директор

Вежди Рашидов оправдаше липсата на конкурс за мястото на Божидар Димитров с факта, че „никой не познава до кътните зъби“ НИМ. Снимка: Емил Георгиев

Божидар Димитров, който от близо 16 години е несменяем като директор на Националния исторически музей, най-сетне ще трябва да се яви на конкурс. Министерството на културата, водено в момента служебно от Рашко Младенов, обяви, че се търсят редовни шефове на четири института, сред които и на НИМ.

Димитров наглед отговаря на всички изисквания на конкурса – има необходимите образование, професионално направление и опит; може да се похвали и с доста от предимствата – най-вече със стажа си в музей. Историкът бе директор на НИМ от 1994 до 1998 г., когато бе освободен заради конфликта с връщането на „История Славянобългарска“ в Зографския манастир. След това бе назначен обратно на поста през 2001 г.

Въпреки че мандатът му по закон е установен – пет години, конкурс и до момента не бе обявен, а Вежди Рашидов оправдаше това с факта, че „никой не познава до кътните зъби“ музея.

Сега настоящият ръководител на НИМ, както и всички, които искат да се борят за креслото му, имат един месец да подадат документи за участие в конкурса – до 22 март. Пълните изисквания може да видите в сайта на Министерството на културата.

Другите три обявени конкурса от ведомството са за директори на Националния институт за недвижимо културно наследство, на Националния музей „Шипка-Бузлуджа“ и на музея „Борис Христов“ в София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС