Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Кралица Клеопатра“ с антирекорд за най-нисък зрителски рейтинг

Сериалът разказва историята ѝ с цялата драматична тежест на страница в Уикипедия, коментира критиката

Адел Джеймс в образа на Клеопатра. Снимка: „Нетфликс“ - „Кралица Клеопатра“ с антирекорд за най-нисък зрителски рейтинг

Адел Джеймс в образа на Клеопатра. Снимка: „Нетфликс“

„Кралица Клеопатра“, документалната драма на „Нетфликс“, която си навлече негодуванието на публиката още преди премиерата си, отчете антирекорд за най-нисък зрителски рейтинг в IMDb. Сериалът, продуциран и разказан от Джейда Пинкет-Смит, излага противоречивата теория, че Клеопатра е била чернокожа.

Предположението, защитено от експерти в сериала и подкрепено от исторически възстановки с чернокожа актриса в ролята на Клеопатра, доведе до масово недоволство в Египет и дори до призиви за спиране на „Нетфликс“ в страната заради налагането на афроцентризъм.

Вижте още: ВЪЗМУЩЕНИЕ В ЕГИПЕТ ЗАРАДИ ЧЕРНОКОЖАТА КЛЕОПАТРА

„Кралица Клеопатра“ тръгна в платформата на „Нетфликс“ на 10 май 2023 г. и по-малко от седмица по-късно е третата най-гледаната продукция в българския сегмент на видеоплатформата. В случая обаче зрителският интерес не е гарант за успех – сериалът е оценен с 1,1/10 в IMDb (от над 38 хил. потребители). За сравнение, продукцията с най-ниска оценка в сайта e унгарската тв драма „Jóban Rosszban“ с рейтинг от 1,3/10, което означава, че за антирекорда вече има нов претендент.

Сериалът не се радва на особено високо одобрение и в „Ротън Томатоус“, там получава нищожните 2% от публиката (от над 2500 потребители) и 11% от критиката (на базата на 9 ревюта).

„Твърде сапунено за истинските фенове на историята и недостатъчно сапунено за зрителите, които харесват сочни исторически драми“, пише „Дейли Телеграф“.

„Ако бе обявен само като драма, сериалът всъщност нямаше да е много по-лош от много други продукции“, заявява „Таймс“.

„Кралица Клеопатра“ на „Нетфликс“ разказва историята на легендарния монарх с цялата драматична тежест на страница в Уикипедия“, отбелязва „Индиън Експрес“.

Като единствен плюс се изтъква Адел Джеймс, която поема главната роля в историческите възстановки.

„Ниската оценка несъмнено се дължи предимно на лошите кастинг решения и на подмяната на историческите факти, но дори абстрахирайки се от това, сериалът не изглежда кой знае колко добър – пише „Форбс“. – Ще бъде изненадващо, ако „Нетфликс“ поднови поредицата за още сезони.

Дори и със своите 2%, сериалът на Джейда Пинкет Смит все пак не е най-ниско оценената продукция в „Ротън Томатоус“, при няколко заглавия зрителите са били още по-безкомпромисни и са дали 0%.

„Кралица Клеопатра“ е част от „Африкански кралици“, документална поредица, продуцирана и разказана от Джейда Пинкет-Смит. Всеки сезон на продукцията изследва различна африканска владетелка, първият сезон бе посветен на Зинга, кралица воин от XVII в., управител на кралства Ндонго и Матамба.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg