VivaPay

Луксозни модни марки шият маски за медиците

„Диор“, „Прада“, „Баленсиага“, „Ив Сен Лоран“ и „Луи Вюитон“ се включват в борбата срещу коронавируса с дарения и шивашки цехове

За някои маската се превърна в моден аксесоар - тази се продава на цена от около 100 лв. Снимка: „Карън Уокър“ - Луксозни модни марки шият маски за медиците

За някои маската се превърна в моден аксесоар - тази се продава на цена от около 100 лв. Снимка: „Карън Уокър“

Със затворени магазини, забрана за провеждане на ревюта и опразнени мегаполиси, модната индустрия се преориентира във времена на коронавирусна епидемия и вместо да работят по най-новите си линии, най-големите европейски и световни дизайнери започнаха да шият предпазни маски за някои от най-пострадалите държави, пише Си Ен Ен.

В САЩ здравните власти предупредиха, че основни медицински стоки няма да стигнат, въпреки увеличеното производство. Това накара здравните работници сами да шият маските си или да търсят такива за многократна употреба.

Призив към модните компании да помагат отправи Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк. Сред първите отзовали се е дизайнерът Крисчън Сириано, който обяви, че шивашкият му екип в момента работи от вкъщи и се захваща да шие маски. Към каузата се присъедини и непалско-американският творец Прабал Гурунг, като подчерта, че с изработването на маски не просто ще удовлетвори нуждата на медиците, но и ще върне към живот американските доставчици и всички останали партньори на компанията. Луксозната марка бански костюми „Карла Колето“ предложи безвъзмездно фабриката си във Вирдижиния и над 450 служители, които да бъдат мобилизирани в изработката на маски.

Голямата помощ обаче идва от Европа, която в момента страда много повече от САЩ от коронавируса, отбелязва Си Ен Ен. Гигантите H&M и „Inditex“ впрегнаха в работа своите фабрики. Френският луксозен конгломерат „Керинг“ обяви, че две от марките му – „Баленсиага“ и „Ив Сен Лоран“, също започват производство на маски. Освен това фирмата поръча 3 млн. китайски маски за френските медици, а най-големият бранд под тяхната шапка, „Гучи“, ще дари 1,1 млн. маски и 55 хил. защитни костюма на болниците в Италия.

Америка за България

Конкурентите им LVMH, които държат „Луи Вюитон“ и „Кристиан Диор“, осигуряват 40 млн. маски от Китай, които ще доставят следващия месец. Италия е страната, която се нуждае най-много от предпазни средства. Затова „Прада“ се включва с изработването на 80 хил. костюма и 110 хил. маски по молба на властите в Тоскана. Работата си преустройват не само луксозните марки, но и още редица компании в цяла Европа.

Някои обаче си задават въпроса дали произведените от „Луи Вюитон“ или „Прада“ маски са толкова ефективни, колкото онези, които се препоръчват от здравните власти – почти нито една от тези компании не дава детайли дали новите ѝ продукти отговорат на стриктните изисквания. Американският център за контрол и превенция на болести обаче изтъкна, че във времена на криза всяка маска, която филтрита въздуха, е „приемлива“.

Някои компании отбелязват в интернет страниците си, че маските им не са одобрени от здравните власти или не дават сигурна защита, но посочват, че памучните маски в краен случай биха могли да се използват вместо медицинските.

Към борбата срещу коронавируса се присъедини и парфюмерийната индустрия, която започна да произвежда с приоритет дезинфектанти за ръце.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg