Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Луксозни модни марки шият маски за медиците

„Диор“, „Прада“, „Баленсиага“, „Ив Сен Лоран“ и „Луи Вюитон“ се включват в борбата срещу коронавируса с дарения и шивашки цехове

За някои маската се превърна в моден аксесоар - тази се продава на цена от около 100 лв. Снимка: „Карън Уокър“ - Луксозни модни марки шият маски за медиците

За някои маската се превърна в моден аксесоар - тази се продава на цена от около 100 лв. Снимка: „Карън Уокър“

Със затворени магазини, забрана за провеждане на ревюта и опразнени мегаполиси, модната индустрия се преориентира във времена на коронавирусна епидемия и вместо да работят по най-новите си линии, най-големите европейски и световни дизайнери започнаха да шият предпазни маски за някои от най-пострадалите държави, пише Си Ен Ен.

В САЩ здравните власти предупредиха, че основни медицински стоки няма да стигнат, въпреки увеличеното производство. Това накара здравните работници сами да шият маските си или да търсят такива за многократна употреба.

Призив към модните компании да помагат отправи Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк. Сред първите отзовали се е дизайнерът Крисчън Сириано, който обяви, че шивашкият му екип в момента работи от вкъщи и се захваща да шие маски. Към каузата се присъедини и непалско-американският творец Прабал Гурунг, като подчерта, че с изработването на маски не просто ще удовлетвори нуждата на медиците, но и ще върне към живот американските доставчици и всички останали партньори на компанията. Луксозната марка бански костюми „Карла Колето“ предложи безвъзмездно фабриката си във Вирдижиния и над 450 служители, които да бъдат мобилизирани в изработката на маски.

Голямата помощ обаче идва от Европа, която в момента страда много повече от САЩ от коронавируса, отбелязва Си Ен Ен. Гигантите H&M и „Inditex“ впрегнаха в работа своите фабрики. Френският луксозен конгломерат „Керинг“ обяви, че две от марките му – „Баленсиага“ и „Ив Сен Лоран“, също започват производство на маски. Освен това фирмата поръча 3 млн. китайски маски за френските медици, а най-големият бранд под тяхната шапка, „Гучи“, ще дари 1,1 млн. маски и 55 хил. защитни костюма на болниците в Италия.

Фантастико

Конкурентите им LVMH, които държат „Луи Вюитон“ и „Кристиан Диор“, осигуряват 40 млн. маски от Китай, които ще доставят следващия месец. Италия е страната, която се нуждае най-много от предпазни средства. Затова „Прада“ се включва с изработването на 80 хил. костюма и 110 хил. маски по молба на властите в Тоскана. Работата си преустройват не само луксозните марки, но и още редица компании в цяла Европа.

Някои обаче си задават въпроса дали произведените от „Луи Вюитон“ или „Прада“ маски са толкова ефективни, колкото онези, които се препоръчват от здравните власти – почти нито една от тези компании не дава детайли дали новите ѝ продукти отговорат на стриктните изисквания. Американският център за контрол и превенция на болести обаче изтъкна, че във времена на криза всяка маска, която филтрита въздуха, е „приемлива“.

Някои компании отбелязват в интернет страниците си, че маските им не са одобрени от здравните власти или не дават сигурна защита, но посочват, че памучните маски в краен случай биха могли да се използват вместо медицинските.

Към борбата срещу коронавируса се присъедини и парфюмерийната индустрия, която започна да произвежда с приоритет дезинфектанти за ръце.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах