Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Момчил Николов с най-добър български роман

„Последната територия“ спечели наградата на Фонд „13 века България“

Момчил Николов е автор на най-добрия роман за годината – „Последната територия“. - Момчил Николов с най-добър български роман

Момчил Николов е автор на най-добрия роман за годината – „Последната територия“.

Момчил Николов спечели една от най-престижните литературни награди у нас. Неговият „Последната територия“ е новият носител на приза на националния фонд „13 века България“ за роман на годината, стана ясно на церемония в четвъртък вечерта.

Шест романа бяха номинирани за отличието, а сред кандидатите имаше и един носител – Васил Георгиев. За наградата се бориха неговата книга „Екс орбита“, „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров, „Камбаната“ на Недялко Славов, „Послепис“ на Христо Карастоянов и „А Бог се смее“ на Мария Станкова.

Журито за настоящото издание на конкурса бе в състав проф. дфн Боян Биолчев (председател), доц. д-р Борис Минков, Деян Енев, Здравка Евтимова и доц. дфн Пламен Дойнов, а претендентите са избрани сред романите, издадени през 2016-а и кандидатствали пред Фонда.

Последните двама лауреати на отличието бяха жени – Емилия Дворянова с „При входа на морето“ и Здравка Евтимова с „Една и съща река“. Преди това наградата са печелили „Лятото на неудачниците“ от Галин Никифоров, „Физика на тъгата“ от Георги Господинов и „Апарат“ от Васил Георгиев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90