Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Найден Тодоров дирижира Филхармонията и като министър

Маестрото излиза на сцената с прочутата цигуларка Бомсори Ким през март

Министърът на културата Найден Тодоров „в полет“ на диригентския пулт на концерта „Вечер с музиката на Джон Уилямс“ в Зала „България“ на 9 февруари. Снимка: Виктория Вучева/Софийска филхармония - Найден Тодоров дирижира Филхармонията и като министър

Министърът на културата Найден Тодоров „в полет“ на диригентския пулт на концерта „Вечер с музиката на Джон Уилямс“ в Зала „България“ на 9 февруари. Снимка: Виктория Вучева/Софийска филхармония

Въпреки че пое ролята на служебен министър на културата, Найден Тодоров няма да пренебрегне ангажиментите си на диригентския пулт в Зала „България“. Маестрото ще дирижира Софийската филхармония за концерт със световно признатата цигуларка Бомсори Ким. Солистката ще излезе за пръв път пред българската публика на 30 март.

У нас 33-годишната Ким ще представи Концерт за цигулка на Нилсен. Във втората част на вечерта ще звучи Реквием на Габриел Форе с участието на певците Елена Механджийска (сопран) и Атанас Младенов (баритон), както и на хора и оркестъра на Софийската филхармония.

Чуждата гостенка е определяна като един от най-динамично развиващите се цигулари днес. С голяма популярност в Южна Корея, тя е първата изпълнителка от тази страна, подписала ексклузивен договор с „Дойче Грамофон“. Кариерата на Ким направи впечатление на световните експерти, след като цигуларката спечели награди за кратък период от време на няколко от водещите световни конкурси, сред които 62-ият Международен музикален конкурс ARD, конкурсите „Чайковски“, „Кралица Елизабет“, „Ян Сибелиус“, „Джоузеф Йоахим“ в Хановер, международният музикален конкурс в Монреал, международният музикален конкурс Сендай и 15-тият Международен конкурс за цигулари на името на Хенрик Виенявски.

Бомсори Ким пристига у нас на върха на международната си кариера. Снимка: Личен архив

Младата цигуларка покорява най-големите музикални сцени и работи с диригенти като Яп ван Зведен, Марин Алсоп, Василий Петренко, Пабло Херас-Касадо, Хану Линту, Сакари Орамо, Джон Сторгордс, Андрей Борейко, Джанкарло Гереро и с водещи оркестри като Нюйоркската филхармония, Датския национален оркестър, Московския симфоничен оркестър, Монреалския симфоничен оркестър, Белгийския национален оркестър, Националния филхармоничен оркестър на Варшава, NDR Radiophilharmonie Хановер, Симфоничния оркестър на Финландското радио, Филхармоничния оркестър на Хелзинки, Камерата Залцбург, Мюнхенски камерен оркестър, Базелски камерен оркестър и други.

Бомсори се изявява в престижни зали по целия свят като Музикферайн във Виена, Зала „Чайковски“ в Москва, „Finlandia Hall“ в Хелзинки, „Herkulessaal“ и „Prinzregententheater“ в Мюнхен, Берлинската филхармония, „Рудолфиум“ в Прага, „Карнеги хол“ и „Линкълн център“ в Ню Йорк.

През февруари 2021 г. Бомсори подписа в Берлин изключителния договор с лейбъла „Дойче грамофон“, през май същата година стана ясно, че цигуларката е готова с дебютния си албум за компанията, на пазара излиза през юни 2021-а.

Акцентите от сезон 2022/23 г. на корейката включват солови изяви с Нюйоркската филхармония и Яп ван Зведен, турне с Ротердамския филхармоничен оркестър и Лахав Шани, концерти с Кралския филхармоничен оркестър и Василий Петренко, с Националния оркестър на Уелс на BBC и Райън Банкрофт, дебютира със Симфоничния оркестър на Барселона и Оркестъра на Гулбенкян.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС