Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нешка Робева отказва ордена „Стара планина“

Мотивът ѝ – да не си точат зъбите върху нея хрантутници и безличия

Преживяла съм от „Осанна“, до „Разпни го“, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора“, казва в отворено писмо до медиите Нешка Робева. Снимка: БГНЕС - Нешка Робева отказва ордена „Стара планина“

Преживяла съм от „Осанна“, до „Разпни го“, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора“, казва в отворено писмо до медиите Нешка Робева. Снимка: БГНЕС

Нешка Робева отказва ордена „Стара планина“ – Първа степен, за който вчера правителството реши да я предложи. От стенограма на Министерския съвет стана ясно, че Робева, предложена от Вежди Рашидов, е предизвикала спор на заседанието и в крайна сметка вотът в кабинета е бил на косъм – с 7 на 6 гласа, като решаващият е бил на премиера Бойко Борисов.

Нешка Робева заявява, че няма да приеме отличието чрез отворено писмо до медиите. Междувременно пред „Труд“ тя коментира и че не се чувства обидена, а „по-скоро удивена“ от това, че темата е била обсъждана в кабинета.

„Благодаря, но при създалите се обстоятелства не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство – посочва в отвореното си писмо тя. – Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева. И накрая бих искала да завърша с това – не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета – зарадвах се, разбира се…“

Робева заявява, че е направила много грешки в живота си, но въпреки тях има ясното съзнание и самочувствие за това, което е направила и продължава да прави за държавата и народа си – така че не може да разреши на „поредните хрантутници и безличия да си точат зъбките“ върху нея.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Треньорката добавя, че отказва наградата още заради хилядите приятели и съмишленици, които определено би унизила, ако я приеме.

„Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам да бъдат преди всичко българи“, завършва тя.

Предлагаме ви и пълния текст на писмото от Нешка Робева.

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове.

Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?!

Заслужава или не заслужава?!

За какво заслужава и за какво – не?!

За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 г. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.

Преживяла съм от „Осанна“, до „Разпни го“, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора“. Каква по-голяма награда от тази?

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство…

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това – не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета – зарадвах се, разбира се…

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

С уважение Нешка Робева

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах