Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нешка Робева отказва ордена „Стара планина“

Мотивът ѝ – да не си точат зъбите върху нея хрантутници и безличия

Преживяла съм от „Осанна“, до „Разпни го“, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора“, казва в отворено писмо до медиите Нешка Робева. Снимка: БГНЕС - Нешка Робева отказва ордена „Стара планина“

Преживяла съм от „Осанна“, до „Разпни го“, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора“, казва в отворено писмо до медиите Нешка Робева. Снимка: БГНЕС

Нешка Робева отказва ордена „Стара планина“ – Първа степен, за който вчера правителството реши да я предложи. От стенограма на Министерския съвет стана ясно, че Робева, предложена от Вежди Рашидов, е предизвикала спор на заседанието и в крайна сметка вотът в кабинета е бил на косъм – с 7 на 6 гласа, като решаващият е бил на премиера Бойко Борисов.

Нешка Робева заявява, че няма да приеме отличието чрез отворено писмо до медиите. Междувременно пред „Труд“ тя коментира и че не се чувства обидена, а „по-скоро удивена“ от това, че темата е била обсъждана в кабинета.

„Благодаря, но при създалите се обстоятелства не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство – посочва в отвореното си писмо тя. – Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева. И накрая бих искала да завърша с това – не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета – зарадвах се, разбира се…“

Робева заявява, че е направила много грешки в живота си, но въпреки тях има ясното съзнание и самочувствие за това, което е направила и продължава да прави за държавата и народа си – така че не може да разреши на „поредните хрантутници и безличия да си точат зъбките“ върху нея.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Треньорката добавя, че отказва наградата още заради хилядите приятели и съмишленици, които определено би унизила, ако я приеме.

„Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам да бъдат преди всичко българи“, завършва тя.

Предлагаме ви и пълния текст на писмото от Нешка Робева.

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове.

Colibri april 2017

Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?!

Заслужава или не заслужава?!

За какво заслужава и за какво – не?!

За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 г. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.

Преживяла съм от „Осанна“, до „Разпни го“, но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат „обикновени хора“. Каква по-голяма награда от тази?

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство…

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това – не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета – зарадвах се, разбира се…

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

С уважение Нешка Робева

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg