Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ники Илиев или Кога ще свалим божествата от българския кино Олимп?

Бивш манекен направи добър филм, без да вземе стотинка от държавата

Ники Илиев и Орлин Павлов в комедията "Живи легенди" - Ники Илиев или Кога ще свалим божествата от българския кино Олимп?

Ники Илиев и Орлин Павлов в комедията "Живи легенди"

Проблемите на българското филмопроизводство са на път да бъдат решени. Актьор, когото гилдията с присмех нарича Манекена, засрами най-уважаваните ни авторитети в киното. Най-титулованите ни кинаджии не смеят да покажат „шедьоврите” си пред широката публика, за да не ги линчуват. А Николай Илиев го направи за втори път. Неговият нов филм още първата седмица зае първото място в класацията за най-продавани билети – над холивудските клишета “Робокоп” и “Зимна приказка в Ню Йорк”.

Забавното е, че Илиев постигна този успех с лента, наречена „Живи легенди”, за каквито се имат едно… 90% от всички българи в киното. Почти няма режисьор в това изкуство у нас, който да не е искрено убеден в световната си значимост и дълбоко се кае защо не се е родил на по-обезпечена кинотеритория. Ние, всички зрители, които не сме осъзнали какъв подарък за българската култура е присъствието на тези божества, сме пълни профани, плебеи и чалгари.

Илиев не блести като актьор, нито като сценарист и режисьор. Но е направил филм, който може да се гледа. Не е велик, но става – хиляди пъти повече от историите за козли, раци, кецове, любови на Хемингуей и прочие ленти, предназначени не за обикновените зрители, а за показване пред специалисти.

Ники няма нищо общо с приятелския кръг, който редовно получава най-мазния пай от държавните пари за кино. На своя Олимп те вероятно не подозират за неговото съществуване. Без кой знае какви умения, Илиев предлага приятно непретенциозно филмче в традициите на семейното италианско и френско кино. Заснето е повече от добре от оператора Георги Кумитски, без травмиращите метафори в т.нар. арт кино, ваяни да не казваме от кого, защото ще ни застигне отмъщение, много по-мощно от таланта на „майсторите” им.

Като стана дума за „Козелът” на Георги Дюлгеров, който ще получи сега награда от „София филм фест”, трябва да се знае, че е по-добър… от Мариан Вълев. Преди 2 години Вълев тръгна да кълне Дюлгеров, защото неговият „Козел” беше провал. Да, така е, но е читав филм в сравнение със сценарните напъни на Куката в „Под прикритие” и комичната му патетична игра, които отказаха хиляди зрители от любимия им сериал!

Димитър Митовски получи всенародни овации за „Мисия Лондон” – първият филм след промените, който накара родния зрител да гледа българско кино. Режисьорът осребри добре този успех – БНТ му броят безропотно огромни бюджети, за да снима „Под прикритие” и не смеят да му поискат сметка за слабия четвърти сезон. Но сериалът е друга тема. Интересно, дали Митовски сега ще каже едно „Браво” на Ники?! Защото Илиев е финансирал своите „Легенди” не с държавни пари, а от спонсори. Е, доста е попрекалил с благодарността си към тях на екрана. Но въпреки продуктовото позициониране, неговият продукт също се продава добре – дотолкова, че е изкарал достатъчно, за да финансира сам следващия си филм – нещо абсурдно за новата вълна продуценти и режисьори в телевизионното кино, които не харчат лични пари за филмопроизвоство, чакат основно на държавата. А и те като Ники са хванали цялата си рода да помага на снимачната площадка!

Та, проблемите на родния екран са от психично естество. Не само повече пари трябват за кукувичето гнездо в киното ни, а първо психиатър за птичетата, за да се сетят първо как се казват, за каква публика снимат и чак тогава да сътворят своя „Полет”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90