Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кой разбрал – разбрал

Екскурзия в безумието на българската история

 - Кой разбрал – разбрал

Българската история е пълна с велики личности: ханове, царе, просветители, светци, пълководци, възрожденци, строители – все национални герои. Ако вярваме на (по-голямата) част от медиите и на политиците – сред настоящите ни управници, народни представители, министри и общественици също има немалко герои: депутат от БСП сравни премиера с цар Борис III (защото се опънал на НАТО, също царят на Хитлер); сайт нарича Илияна Йотова  „вицепрезидента, който няма грешен ход“, а един почетен партиен лидер, познат и като Властелина на обръчите, е направо „новият Левски“.

В поредица статуси във Фейсбук Манол Глишев предлага един по-различен алтернативно исторически поглед към настоящето, като приписва на личности от миналото прочути фрази на съвременни държавници. Така можем да си представим как биха стояли днешните ни първи мъже и жени на мястото на онези, създали държавата, културата и повели борбата за национална независимост.

Представете си, ако най-дълго управлявалият министър на културата в най-новата ни история беше възрожденец – кои негови думи към турците биха останали незабравени от бъдещите поколения? Може би:

„Не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенс е създал човека…”.

Или по-скоро:

„Вие още не сте били камериерки на Левски, когато аз съм го хранел с шкембе чорба?“

Хубавото е, че разполагаме с огромен брой съвременни цитати и с достатъчно исторически личности, в чиито уста да ги поставим. Така че цялата нелепост на хората, които сами избираме (значи и нашата нелепост) да се види още по-ясно. Хубавото е, че Маноловата инициатива вече има не само почитатели, но и последователи, които в коментарите се включват със свои предложения – като Тодор Стоянов:

„Ега си държавата, щом аз съм ѝ премиер!“
Стефан Стамболов

George Yankov:

„Жена ми каза, че ме мислела за пълен мухльо“
Цар Иван Александър I за Сара

А Гергана Иванова излиза от рамките на българската история:

„Мистър министър, съборете я тази стена“
Доналд Тръмп.

Българинът открай време обича истината, поднесена под формата пословици и поговорки. А в ерата на Фейсбук тук влизат и цитатите, най-модерната литературна форма напоследък.

Цитатите на Манол Глишев:

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах