Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Другаде биха търсили с фенер личности като Руси Чанев

Един случай в Националния филмов център, където администрацията е по-важна от творците

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Другаде биха търсили с фенер личности като Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Отхвърлиха проекта на моя приятел и колега Руси Чанев.

Как мислите става това? Едно техническо лице му праща мейл, с който известява продуцента Р.Ч., че председателят на комисията за документално кино се бил сетил и внесъл наскоро писмо, че е в „конфликт на интереси“ с режисьорката на проекта на Чанев. И вместо той да се оттегли, премахват проекта, одобрен като идея на предишна сесия и внесен за развитие по всички правила за кандидатстване месец преди писмото му.

Чанев естествено реагира, пише есемеси до НФЦ, пише нотариална покана за дело и пр. Какво прави администрацията в този случай? Мълчи и си действа, както казвахме като деца: трайчо си бачка.

Надменността на администрацията се проявява във всеки момент от този случай – и в наглостта на действието ѝ, и в гузността на мълчанието ѝ.

Америка за България

Ако деец на българското кино с авторитета и годините на Чанев, с фестивалните му награди и с положителното отношение на публиката към неговите филми, член от години на Съюза на българските филмови дейци, заснел над 100 филма и автор на запомнящи се киносценарии, бива подминаван с мълчание и не му се полага едно просто извинение, не е поканен на среща за обяснение на въпроса – какво да мислим останалите, не толкова заслужили или неизвестни артисти?

В една друга действителност филмовите администратори биха изпълнявали волята на по-висши сили да търсят с фенер такива хора и биха ги позлатявали, за да материализират идеите си в проекти.

Пиша това с пълното съзнание, че съм в „конфликт на интереси“ с Руси Чанев и с цялата ни малобройна гилдия, в която всеки с всеки е кум, брат и сват. Пиша го с надеждата, че един ден администрацията в областта на културата ще престане да е в „конфликт на интереси“ със самата култура.


Вижте още: ПРОЕКТ НА РУСИ ЧАНЕВ СПРЯН НЕПРАВОМЕРНО ОТ ФИЛМОВИЯ ЦЕНТЪР 

Colibri april 2017

„Площад Славейков“ е готов да публикува мнения на филмовата гилдия по казуса.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg