Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Другаде биха търсили с фенер личности като Руси Чанев

Един случай в Националния филмов център, където администрацията е по-важна от творците

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Другаде биха търсили с фенер личности като Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Отхвърлиха проекта на моя приятел и колега Руси Чанев.

Как мислите става това? Едно техническо лице му праща мейл, с който известява продуцента Р.Ч., че председателят на комисията за документално кино се бил сетил и внесъл наскоро писмо, че е в „конфликт на интереси“ с режисьорката на проекта на Чанев. И вместо той да се оттегли, премахват проекта, одобрен като идея на предишна сесия и внесен за развитие по всички правила за кандидатстване месец преди писмото му.

Чанев естествено реагира, пише есемеси до НФЦ, пише нотариална покана за дело и пр. Какво прави администрацията в този случай? Мълчи и си действа, както казвахме като деца: трайчо си бачка.

Надменността на администрацията се проявява във всеки момент от този случай – и в наглостта на действието ѝ, и в гузността на мълчанието ѝ.

Америка за България

Ако деец на българското кино с авторитета и годините на Чанев, с фестивалните му награди и с положителното отношение на публиката към неговите филми, член от години на Съюза на българските филмови дейци, заснел над 100 филма и автор на запомнящи се киносценарии, бива подминаван с мълчание и не му се полага едно просто извинение, не е поканен на среща за обяснение на въпроса – какво да мислим останалите, не толкова заслужили или неизвестни артисти?

В една друга действителност филмовите администратори биха изпълнявали волята на по-висши сили да търсят с фенер такива хора и биха ги позлатявали, за да материализират идеите си в проекти.

Пиша това с пълното съзнание, че съм в „конфликт на интереси“ с Руси Чанев и с цялата ни малобройна гилдия, в която всеки с всеки е кум, брат и сват. Пиша го с надеждата, че един ден администрацията в областта на културата ще престане да е в „конфликт на интереси“ със самата култура.


Вижте още: ПРОЕКТ НА РУСИ ЧАНЕВ СПРЯН НЕПРАВОМЕРНО ОТ ФИЛМОВИЯ ЦЕНТЪР 

„Площад Славейков“ е готов да публикува мнения на филмовата гилдия по казуса.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3