VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Нова теория: космическо събитие изправя човека на два крака

Американски учени свързват еволюцията на човека с взрив на супернова

Според новата хипотеза, взрив на супернова, започнал да бомбардира Земята с космическа енергия преди около 8 млн. г., стартирал верига от събития, в резултат на които са се появили първите двуноги хуманоиди. Илюстрация: НАСА - Нова теория: космическо събитие изправя човека на два крака

Според новата хипотеза, взрив на супернова, започнал да бомбардира Земята с космическа енергия преди около 8 млн. г., стартирал верига от събития, в резултат на които са се появили първите двуноги хуманоиди. Илюстрация: НАСА

Дали избухване на свръхнова в древността не е причината за изправянето на далечните предци на човека на два крака, вследствие на което ръцете им се освободили, за да могат един ден да строят катедрали, да проектират космически кораби и да си правят селфита?

Изследване, публикувано в „Journal of Geology“, се занимава със следната теория: взрив на супернова, започнал да бомбардира Земята с космическа енергия преди около 8 милиона години, с пик преди около 2,6 милиона години, е изпратил лавина от електрони в ниската част на атмосферата. Това е стартирало верига от събития, в резултат на които са се появили първите двуноги хуманоиди, известни като homo habilis (сръчен човек).

Авторите на изследването смятат, че йонизацията в атмосферата вероятно е довела до огромно количество мълнии, предизвикали горски пожари по целия свят. Този огнен ад може да е бил една от причините, предшествениците на homo sapiens да се изправят на крака – за да се адаптират в саваните, които са заменили изгорелите гори в Североизточна Африка.

Възможно е изправянето на два крака да е станало още по-рано, преди това събитие – твърди водещият автор Ейдриън Мелот, професор по физика и астрономия в Университета на Канзас. – Но те са били приспособени главно за катерене на дървета. А след превръщането на горите в савана, е трябвало да ходят много повече през пасищата, за да стигнат от едно дърво до друго – и са ставали все по-добри в придвижването изправени. Само така са можели да виждат по-надалеч над върховете на тревата евентуални опасни хищници или плячка.“

Америка за България

Базирайки се на „показанията” на слой от залежи на желязо-60, покриващ океанското дъно, астрономите имат основания да вярват, че суперновата е избухнала в непосредствено космическо „съседство” със Земята – между 100 и само 50 парсека (163 светлинни години) – по време на прехода от плиоцена към ледниковата епоха.

Според Мелот и съавтора му Брайън Томас от Университета „Уошбърн“, вероятността мълниите да са довели до всеобхватни горски пожари се подкрепя от откриването на въглеродни отлагания в почвените слоеве, съответстващи на времето на бомбардировките с космически лъчи.

Мелот твърди, че днес няма опасност от подобно събитие. Най-близката звезда, способна да избухне в свръхнова през следващите милиони години, е Бетелгейзе, която е на около около 200 парсека (652 светлинни години) от Земята.

Бетелгейзе е твърде далеч, за да има толкова силен ефект – казва Мелот. – Така че нямаме причина за притеснения. Тревожете се за слънчевите протонни ерупции. Това е опасността за нашите технология – слънчева светкавица, която може да удари електрическата енергия. Само си представете месеци без електричество.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg