Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Отменят „Сурва“ в Перник заради бедственото положение

За пръв път от 1965 г. насам в града няма да има кукери и маскаради през януари

Тази година кукерите няма да гонят злите сили в Перник, а само в околните села. Снимка: Емил Л. Георгиев/Архив на „Площад Славейков“ - Отменят „Сурва“ в Перник заради бедственото положение

Тази година кукерите няма да гонят злите сили в Перник, а само в околните села. Снимка: Емил Л. Георгиев/Архив на „Площад Славейков“

Кризата с водата и обявеното бедствено положение в града принуждават Община Перник да отмени тазгодишния Международен фестивал на маскарадните игри в града, съобщи за „Площад Славейков“ експертът по култура в общината Славчо Чанев.

Фестивалът е традиция от 1965 г, а от 2008 г. има и постоянна дата – последния уикенд на януари. Тази година на организираното шествие е трябвало да присъстват над 8000 участници в 118 групи от страната и чужбина.

„Рискът в тази бедствена ситуация е твърде голям“, обясни решението Славчо Чанев.

Той обаче потвърди, че традиционният обичай „Сурва“ ще се проведе в селищата от региона както обикновено на 13 и 14 януари.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3