Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отменят „Сурва“ в Перник заради бедственото положение

За пръв път от 1965 г. насам в града няма да има кукери и маскаради през януари

Тази година кукерите няма да гонят злите сили в Перник, а само в околните села. Снимка: Емил Л. Георгиев/Архив на „Площад Славейков“ - Отменят „Сурва“ в Перник заради бедственото положение

Тази година кукерите няма да гонят злите сили в Перник, а само в околните села. Снимка: Емил Л. Георгиев/Архив на „Площад Славейков“

Кризата с водата и обявеното бедствено положение в града принуждават Община Перник да отмени тазгодишния Международен фестивал на маскарадните игри в града, съобщи за „Площад Славейков“ експертът по култура в общината Славчо Чанев.

Фестивалът е традиция от 1965 г, а от 2008 г. има и постоянна дата – последния уикенд на януари. Тази година на организираното шествие е трябвало да присъстват над 8000 участници в 118 групи от страната и чужбина.

„Рискът в тази бедствена ситуация е твърде голям“, обясни решението Славчо Чанев.

Той обаче потвърди, че традиционният обичай „Сурва“ ще се проведе в селищата от региона както обикновено на 13 и 14 януари.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС