Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почетно отличие „За живот в театъра“ връчва Пловдивският театър

Медал с котва, кръст и сърце за хората, чийто живот е важна част от историята на трупата

Художникът Ганчо Ганев получава почетния знак от директора на театъра Кръстю Кръстев. Снимка: Георги Вачев/Драматичен театър - Пловдив - Почетно отличие „За живот в театъра“ връчва Пловдивският театър

Художникът Ганчо Ганев получава почетния знак от директора на театъра Кръстю Кръстев. Снимка: Георги Вачев/Драматичен театър - Пловдив

Актрисите Мария Стефанова, Цветана Манева, Паша Берова, Величка Георгиева, Анелия Ташева, режисьорът Асен Шопов, дългогодишният осветител и технически директор Едмонд Домикян и художникът-плакатист Ганчо Ганев са първите носители на новоучредения почетен знак „За живот в театъра“, съобщиха от Пловдивския драматичен театър. Трупата създаде новото отличие по повод 140-годишнината си, която беше отбелязана тържествено на 11 декември.

Почетният плакет ще бъде връчван всяка година на хора, чийто живот в театъра е станал важна част от историята му. На него е изобразен първият печат на театъра отпреди 140 години – котва, кръст и сърце, символизиращи вярата, надеждата и любовта.

„Този знак не само на обич, а на преклонение, се дава на живите. Да усетят още веднъж, навреме, огромната любов и признание, че са направили с живота си нещо велико. Положили са го в храма на изкуството. Дава се за техните деца и внуци като малък материален символ на благодарност от всички зрители, които са се докоснали до сътвореното от тях. Дава се за черния труд, за самотата, за ежедневната работа, за болката от раздялата с отиващите си спектакли, от раздялата с отпътуващи колеги, за километрите по пътищата, за недоимъка, за вечната надежда, за умореното очакване. За всичко, което е театърът извън аплодисментите“, казва драматургът на Пловдивския театър Александър Секулов.

Занапред плакетът ще бъде връчван ежегодно на 27 март, Международния ден на театъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах