Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Посланичката“ на Святослав Рихтер с концерт у нас

Елизабет Леонская ще изпълни концерт на Бела Барток със Софийската филхармония

Елизабет Леонская е една от най-почитаните пианистки на нашето верме. Снимка: Джулия Уесли - „Посланичката“ на Святослав Рихтер с концерт у нас

Елизабет Леонская е една от най-почитаните пианистки на нашето верме. Снимка: Джулия Уесли

Елизабет Леонская, виртуозната пианистка, наричана „пълномощен посланик“ на Святослав Рихтер, ще гостува тази седмица у нас. Заедно със Софийската филхармония, на 18 февруари в Зала „България“ Леонская ще изпълни Трети концерт на Бела Барток. На диригентския пулт излиза Роберт Фаркаш.

Родена в Тбилиси в руско семейство, днес тя е една от най-почитаните пианистки на нашето време. Талантът ѝ проличава от най-ранна детска възраст и на 11 Елизабет вече изнася концерти. Изпитва силно влияние от знаменития руски пианист Святослав Рихтер, двамата поддържат близко приятелство чак до смъртта му през 1997. Рихтер вижда нейните изключителни качества и допринася за тяхното развитие не само като учител и наставник, но и като сценичен партньор.

Елизабет Леонская е възпитаник на Московската консерватория, през студентските си години получава награди на престижните международни конкурси „Джордже Енеску“ (Букурещ), „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ (Париж) и „Кралица Елизабет“ (Брюксел). През 1978 г. напуска Съветския съюз и Виена, Австрия, се превръща в новия ѝ дом. Сензационното ѝ представяне на фестивала в Залцбург през 1979 г. бележи началото на блестящата ѝ кариера на Запад.

Свирила е с всички най-големи оркестри. Работила е с Курт Мазур, Колин Дейвис, Кристоф Ешенбах, Марис Янсонс, Юрий Темирканов и много други. Чест и желан гост е на престижни музикални фестивали – в Залцбург, Виена, Люцерн, Единбург. Сред най-новите ѝ награди, присъдени миналата година, са „Опус Класик“ и отличие за цялостен принос от Международните награди за класическа музика (International Classical Music Awards – ICMA), чиито номинации идват от музикални журналисти от различни точки на света.

Леонская е почетен член на „Концертхаус“ и носител на Австрийския почетен кръст „За наука и изкуство“ първа степен – най-престижната награда в тази област (2006).

„Всяко време търси своя Бетовен и своя Шуберт и всяко поколение чува музиката малко по-различно поради факта, че манталитетът или вътрешният ни живот се променят – казва тя. –  Никога не знаем кой чува музиката по-добре – тези, които идват на концерта по дънки, или тези, които идват с диамантена брошка.“

Във втората част на концерта на 18 февруари ще прозвучи 39-а симфония на Моцарт.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg