Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проф. Божидар Манов: „Страх” е най-антирасисткият български филм

Председателят на комисията за българската селекция за „Оскар” отговаря на Теодор Ушев

Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в сцена от филма „Страх“ - предложението на България за наградите „Оскар“. - Проф. Божидар Манов: „Страх” е най-антирасисткият български филм

Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в сцена от филма „Страх“ - предложението на България за наградите „Оскар“.

„Страх“ е най-антирасисткият български филм. Това твърди проф. Божидар Манов, председател на комисията за определяне на българския претендент за „Оскар“ към Националния филмов център (НФЦ), в позиция, изпратена до „Площад Славейков”.

„Главният мъжки персонаж е чернокож бежанец от Африка, лекар по професия, който изпълнява хуманния си дълг, като помага на възрастен български селянин в хипертонична криза. А филмът казва ясно още със заглавието си: примитивно е, не бива да се страхуваме от различния, непознатия, другия!“

С тези думи кинокритикът проф. Божидар Манов отговаря на режисьора и аниматор Теодор Ушев, който в публикация във Фейсбук отправи упреци към комисията за това, че е избрала „Страх“ вместо „Жените наистина плачат“.

Вижте още: ТЕОДОР УШЕВ: БЪЛГАРИЯ ПОСИЧА ФИЛМИТЕ С ШАНС ЗА „ОСКАР“

В дискусията, която мнозина от членовете на комисията към НФЦ проведоха публично, стана ясно, че изборът е бил между четири филма – „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева, „Страх“ на Ивайло Христов, „Засукан свят” на Мариус Куркински и „Февруари” на Камен Калев. Конкуренти за окончателния избор са били филмите на Христов и тандема Милева&Казакова.

Кинооператорката Светла Ганева, дъщеря на наскоро починалия сценарист Христо Ганев, съпруга на аниматора Анри Кулев и майка на режисьора Андрей Кулев, заяви с пост във Фейсбук, че е дала предпочитания на „тихия „Страх“, защото никога не я е привличало „шумното, демостративно, декларативно кино“. Тя добавя още, че онова, което най-много я е отблъсквало през дългите години в професията, е „деленето на млади и стари, на добрите и лошите от двете страни на барикадата. Звучи безпомощно… и е расизъм“.

„Поздравявам Светла Ганева за точните и достойни думи! – добавя проф. Манов в коментара си пред „Площад Славейков“. – Тя е великолепен професионалист, прекрасен оператор, а в случая и автор на силен текст. И две изречения към Тео Ушев:

1. В поста си поставя Светла в групата на „старите“, които харесваме „Страх“. Не е кавалерски, тя е жена и това е сексизъм по възрастов белег – много обидно!

2. Подозира ни в „системен расизъм“. Странно? „Страх“ е най-антирасисткия български филм.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90