Ръцете на „Спасителят на света“ добавени по-късно?

Две независими изследвания твърдят, че някои части на картината вероятно не са рисувани от Леонардо

Компютърният анализ работи с „карта на вероятността“. Полето в червено маркира частите, за които има „висока вероятност“ да са създадени от ръката на Леонардо, в жълто - „средно вероятно“, в зелено - „по-скоро не е вероятно“, а в синьо - „малко вероятно“. Анализът дава 97% точност. Изображение: CNN анализ - Ръцете на „Спасителят на света“ добавени по-късно?

Компютърният анализ работи с „карта на вероятността“. Полето в червено маркира частите, за които има „висока вероятност“ да са създадени от ръката на Леонардо, в жълто - „средно вероятно“, в зелено - „по-скоро не е вероятно“, а в синьо - „малко вероятно“. Анализът дава 97% точност. Изображение: CNN анализ

Най-отличителните детайли в „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи – ръцете на Христос, са добавени към платното по-късно, сочат две независими изследвания. Произведението държи рекорда за най-скъпо продадена на търг картина, след като бе купена за 450 млн. долара през 2017 г., и днес се води притежание на Министерството на културата в Саудитска Арабия.

Леонардо вероятно е планирал да нарисува само бюст на Спасителя. Това е теорията на едно от изследванията, ръководено от експерти от Лувъра през 2018 г., когато от ведомството позволяват проучване в детайли на картината. Другото е проведено от компютърни специалисти и един арт историк и преди дни бе одобрено за публикация в журнала „Леонардо“, издание на Масачузетския технологичен институт, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Според второто изследване ръцете на картината категорично не са рисувани от Леонардо.

Резултатите от анализа на Лувъра не са публично достояние, отбелязват от изданието. Те са изложени в специално издание от края на 2019 г., чието публикуване е отменено от музея, след като стана ясно, че Саудитска Арабия няма да заеме картината за изложбата блокбъстър по повод 500 години от смъртта на Леонардо. Преди да бъде напълно изтеглен от пазара, няколко копия от тиража на каталога попадат в парижка книжарница и така в „Арт Нюзпейпър“ са успели да се сдобият с изданието. Уводът в него е написан от президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез и в него той изцяло застава зад твърдението, че картината „Салватор Мунди“ е създадена от Да Винчи.

Вижте още: КЪДЕ Е „СПАСИТЕЛЯТ НА СВЕТА“?

Преди анализа на специалистите от Лувъра светът на изкуството приемаше за най-авторитетно по въпроса за автентичността на произведението неговата реставраторка, работила по него преди продажбата в „Кристис“. Според Диане Модестини ръката, вдигната за благословия, и главата на Христос са от една и съща еволюционна фаза на платното. Споменава се обаче за „черна боя“ под горната част на ръката, но според експертката това е защото цялата ръка е била изместена на по-ниска позиция след време.

Венсан Дельовин и Мириам Евено и Елизабет Раво от Лувъра обаче са на друго мнение. Според тях горната част на ръката е нарисувана директно върху черния слой боя (за разлика от останалия фон на картината) и това „доказва, че Леонардо не я е имал предвид в началото на създаването на изображението“. Картината е била завършвана поетапно, бавно и е възможно Леонардо сам да е добавил ръката след известно време. Тази теория се доказва и от съпоставката на процеса по създаване на „Салватор Мунди“ с този на „Мона Лиза“ и теориите за четирите фази на рисуване.

Изследването повдига въпроси и относно лявата ръка, която държи прозрачната сфера. Специалистите опровергават твърдението, че материалът на сферата е чист кварц. Според тях това е стъкло, защото в долната половина на кълбото се забелязват въздушни мехурчета.

Компютърен анализ

Независимо от анализите на Лувъра, компютърният специалист Стивън Франк и арт историкът Андреа Франк започват свое проучване на картината с метода на конволюционните невронни мрежи (CNNs). Системата им, разработена специално за детайлно изследване на произведенията на изкуството и откриването на фалшификати, разделя платното на множество сегменти, които са толкова малки, че могат да бъдат обработвани с лекота от невронната мрежа. Техните данни показват, че главата и бюстът на фигурата с голяма степен на вероятност са рисувани от Леонардо, но не и двете ръце.

Тези две теории кореспондират и с дългогодишното схващане на специалиста по изкуството на Леонардо Франк Цьолнер, който твърди, че бледата ръка, вдигната за благословия, изглежда някак восъчна спрямо останалата част от портрета. В научен труд, публикуван през 2020 г., той излага теорията, че художникът бързо е загубил интерес при изпълнението на обикновена поръчка, за каквато възприема „Спасителят на света“. Тезата му е подкрепена и от факта, че „Салватор Мунди“ учудващо няма брада (противно на всички останали копия, стандартна репрезентация на Христос) и драперията зад фигурата е лошо, като че ли набързо подредена. Много вероятно е поръчката да е била завършена от някой от учениците на ренесансовия гений, допълва Цьолнер.

ПОЛИЦИЯТА ВЪРНА НА МУЗЕЙ КАРТИНА, КОЯТО ДОРИ НЕ Е ОБЯВЕНА ЗА ИЗДИРВАНЕ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах