Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Редят кубчета и триъгълници по „Графа“ (снимки)

Софиянци ги нарекоха „тоблерони“, „перки от акула“, „зъби“, „шишове“, „пънове“ „гробища“...

Различни геометрични тела отбелязват границата между зоните на трамвая и пешеходците по „Граф Игнатиев“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Редят кубчета и триъгълници по „Графа“ (снимки)

Различни геометрични тела отбелязват границата между зоните на трамвая и пешеходците по „Граф Игнатиев“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Триъгълници и кубчета ще ограничават пешеходната зона от трамвайните линии по столичната ул. „Граф Игнатиев“. Новият дизайн на столичния център първоначално включваше гранитни кубове, наредени по „Солунска“ – такива вече са поставени и в някои части на „Графа“. Но бригадите на „Джи Пи Груп“ днес използваха различни геометрични фигури за някои отсечки – триъгълни призми.

„Площад Славейков“ потърси обяснение за логиката на тези разлики в архитектурно студио „А.Д.А.“, автори на проекта. Около 12 часа по-късно дойде отговор не от тях, а от Столична община, за очевидното: призмите са ограничители между двете зони. Не получихме обаче обяснение каква е идеята на геометричния вид на тези тела и защо не са еднакви.

Междувременно триъгълните обекти веднага събудиха въображението на софиянци – и вече ги наричат „тоблерони“, „перки от акула“, „зъби“, „шишове“, „пънове“, „гробища“, „основи за пейки“…

„Зъби“ поникнаха по „Граф Игнатиев“ между „Гарибалди“ и „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Работниците не отговарят на въпросите „какво е това“, отправяни им от гражданите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Надолу по „Графа“ вече има кубчета. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Геометрична форма с неясно предназначение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В тази част на „Графа“ може да се появят цилиндри, конуси и прочие геометрични форми. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3