POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Римляните се завръщат в Русе в Европейските дни на наследството

От Бетовен до казармата – културните прояви в над 100 български общини през септември у нас

Какъв е бил животът по римско време по северната граница на империята ще покажат с възстановки в Русе. Снимка: Емил Димитров/БГНЕС - Римляните се завръщат в Русе в Европейските дни на наследството

Какъв е бил животът по римско време по северната граница на империята ще покажат с възстановки в Русе. Снимка: Емил Димитров/БГНЕС

С възстановки на римски пазар в Русе, арт пленер в Копривщица, изложби като „Добре дошли в родната казарма“ в Асеновград и фолклорни прегледи за любители ще бъдат отбелязани „Европейски дни на наследството” у нас през септември. Инициативата „Европейски дни на наследството”, съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, се провежда тази година под надслов „Европа, общо наследство” и включва 310 прояви в цялата страна.

В повече от 100 общини в цялата страна предстоят фестивали на открито, концерти, изложби, конкурси, лекции, представяния на книги, детски прояви. Предвиждат се фолклорни събития, фестивали на ракията и виното, площадни и камерни събития. Почти всички музеи, галерии, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на септември при спазване на противоепидемиологичните мерки във връзка с пандемията от COVID-19.

Национален координатор по провеждане на Европейските дни на наследството за България е Министерство на културата. Календара за всички събития можете да видите тук.

Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието. Целта е милионите граждани на Стария континент да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване.

Между 19 и 25 септември Камерна опера-Благоевград ще проведе седмица на отворените врати. Ученици от различни училища ще бъдат разведени из залите и помещенията на Операта в Благоевград. Трупата ще гостува в училищата и безплатно ще представи различни постановки.

Третото издание на Международния фестивал на документалния исторически филм – DOCК, ще се проведе в Бургас от 17 до 22 септември. В програмата на фестивала ще бъдат включени знакови български филми, посветени на войните за национално обединение, големите победи в спорта и постиженията в сферата на културата.

Националните поетични празници „Яворови дни – Поморие 2020 г.“ ще започнат на 2 септември. През 2020 г. за 62-и път ще се засвидетелства уважението към поета, живял и творил в град Поморие. Неизменна част от тържествата са националният конкурс за поезия „От заник слънце озарени алеят морски ширини…“ и рецитал-конкурсът за любители по творби на Яворов. Броят на фестивалните дни и начинът на провеждане на културните събития ще се уточняват допълнително съобразно развитието на епидемичната обстановка, казват от общината.

Също в Поморие на 12 и 13 септември ще се състои за единайсети път фестивал на клубовете за народни танци „Хоро край поморийския бряг”. Фестивалът няма състезателен характер. Участниците ще имат възможност да покажат своите танцови умения, да намерят приятели от различни танцови клубове, да се потопят в магията на българския фолклор.

Едно от събитията във Велико Търново е любителски фотоконкурс и изложба на открито „Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето в Община Велико Търново“. Фотоконкурсът е по повод 220 години от рождението на легендарния строител. Заедно с това от 18 до 23 септември ще се проведе традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. Майсторите от чаршията ще демонстрират старинни технологии и ще дават уроци. На открито ще има работилници, изложение на занаятчии от страната, продукти и храни с еко произход и богата арт програма.

В община Златарица е организиран регионалния преглед „С песните на Борис Машалов“. Читалище „Просвета 1927“, пенсионерски клуб „Надежда” с. Сливовица и общината организират празника за седма поредна година. Включват се самодейни певчески състави към читалища и пенсионерски клубове от региона. Задължително условие е участниците да представят три песни за изпълнение, а едната от тях да бъде песен от творчеството на Борис Машалов.

От 10 до 14 септември във Враца ще се проведе международният фестивал „Слънцето на Тодорка“ с театрално-артистични възстановки, археологическо училище и фестивални ателиета. Инициативата е съвместна между Община Враца, местния Младежки дом и Регионалния исторически музей.

Събитията в Добрич ще минат под знака на 80-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България и 104 години от Добричката епопея. На 7 септември ще се състои градска панихида във Военното гробище-музей. Ще бъдат поднесени цветя на паметника на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. Празникът ще завърши с концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България.

Другата важна годишнина за града е 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков. На нея е посветена интерактивната изложба „Героите на Йовков“. Картините ще бъдат показани на слайдшоу в центъра на града, на монитор, както и на уебсайтовете на общината и на Художествената галерия. Изложбата ще продължи от 26 септември до 20 ноември 2020 г.

В Никопол ще бъдат отбелязани 369 години от отпечатването на първата печатна книга „Абагар“. На 18 септември жителите и гостите на града ще имат възможност да се поклонят пред паметната плоча на епископ Филип Станиславов, който написва в Никопол и отпечатва в Рим със свои средства „Абагар“ – първата печатна книга на разбираем български език.

Асеновград се включва в програмата с една от най-необичайните изложби в страната. „Добре дошли в родната казарма” представлява историко-етнографски поглед върху задължителната военна служба. В експозицията са събрани снимки, документи, предмети и лични спомени от индивидуалното преживяване на няколко мъже. Според кураторите така може да се проследи как времето, прекарано в казармата, ги е (де)формирало като личности. Спомените от казармата ще останат в Историческия музей в града от 1 до 30 септември.

Русе се включва с няколко събития, сред които е и фестивалът „Римски пазар на „Сексагинта Приста“ на 26 септември, в който ще има възстановки на всекидневни практики и картини от римско време. Римлянки, легионери, фермери, майстори и занаятчии ще пресъздават духа на някогашните римски провинции. На посетителите ще бъдат предложени блюда и напитки с продукти от предколумбово време. Воини от Първа тракийска кохорта ще демонстрират бойни техники от времето на римската епоха по нашите земи.

В Смолян ще се проведе „Ден на европейската литература“, инициатива на „Европа директно – Смолян“, в партньорство с РИМ „Стою Шишков“, РБ „Николай Вранчев“, ХГ-Смолян. Организирано е четене на известни и обичани европейски автори в музея, библиотеката, галерията, къщата музей „Ласло Наги“. Откъси от произведенията ще четат изявени личности от Смолян – почетни граждани, общественици, учени, артисти, спортисти и т.н. Целта на събитието е да се представят и популяризират известни европейски писатели и книги от библиотечния фонд. Събитието ще се проведе между 24 и 29 септември.

Пленер „Копривщица-традиции и съвременност“ ще има в подбалканското градче между 7 и 15 септември. Изтъкнати съвременни художници ще рисуват в Копривщица с идея да отразят красотата и магията на възрожденския град.

В Стара Загора изложбата „Какво ни завещаха…?” ще разкаже за живота и делото на четирима старозагорски просветители – Захарий Княжески, Анастасия Тошева, Петър Иванов и Атанас Илиев. Изложба „Стари истории в ново време“ пък ще отбежи няколко годишнини от издаване на първите следосвобожденски периодични издания в Стара Загора. В Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ арт работилница по калиграфия ще покаже на деца в училищна възраст как са били оформяни книгите от Второто българско царство. С перо и четка те ще упражняват калиграфски шрифтове и ще рисуват цветни орнаментирани заглавни букви и миниатюри.

Търговище се включва в Европейските дни на наследството със симфоничен концерт по случай 250 години от рождението на Бетовен. Русенската филхармония, солисти и хор, съвместно с диригента Йордан Камджалов, гостуват на Търговище на 3 септември. Ще изпълнят Симфония № 9 – част от която е химн на Европа.

Врати за безплатно посещение ще отворят знакови сгради в София на 19 и 20 септември 2020 г. в Европейските дни на наследството. Със свободен достъп ще бъдат Министерството на земеделието, Регионалният исторически музей, Националната художествена галерия, Квадрат 500, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Централният военен клуб, посолството на Франция, Военната академия „Георги С. Раковски”, БАН, Богословският факултет към Софийския университет, Националната художествена академия, Столичната библиотека, Националният военноисторически музей, сградата на Българското национално радио, Софийската духовна семинария, Националният исторически музей, Къщата музей „Панчо Владигеров” и сградата на БНТ на „Сан Стефано” 29.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС