Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: „Турандот“, премиера на Ивайло Христов и кунг фу

Събитията в периода 22 - 29 февруари

Италианската знаменитост Франческа Патане излиза в „Турандот“ на 24 февруари в зала 1 на НДК. - НДК: „Турандот“, премиера на Ивайло Христов и кунг фу

Италианската знаменитост Франческа Патане излиза в „Турандот“ на 24 февруари в зала 1 на НДК.

Предстоящи събития в НДК
(22-29 февруари)

На 24 февруари (сряда) от 20:00 ч. в Зала 1 на Двореца ще чуем и видим „Турандот” на Русенската опера под диригентството на Найден Тодоров. Оперният спектакъл ще бъде със специалното участие на италианските знаменитости Франческа Патане и Марио Маланини. Участват още: Мария Цветкова, Пламен Бейков, Александър Крунев, Александър Баранов, Момчил Караиванов, хор, балет и оркестър на Държавна опера-Русе.

На 25 февруари (четвъртък) от 20:00 ч. в Зала 3 на НДК норвежката група WARDRUNA ще свири за първи път в България – единствената им изява на Балканите тази зима. Въздействащата им музика, изпълнявана на автентични инструменти и съчетана с преданията за викинги и приказни легенди, ще бъде представена на проектирана и изградена специално за събитието сцена. В концерта ще има и българско участие – родната етно/ембиънт алтърнатив рок група smallman.

Монасите от Шаолин ще представят спектакъла „Мистичната сила на Кунг Фу”. Вече 20 години майсторите на бойното изкуство демонстрират из целия свят своите забележителни физически умения. На 26 февруари ще стъпят и на българска сцена – в Зала 1 на НДК от 20 ч.

Концертът PIXAR „Музиката на Америка” ще се проведе на 28 февруари (неделя) от 18:00 ч. в Зала 1 на НДК. Тази зашеметяваща сетивата продукция, представена на огромен HD екран, предлага мултимедийно забавление за цялото семейството. За концерта ще бъдат прожектирани ефектни клипове от филмите с марката „Pixar” – любими заглавия като „Храбро сърце“, „Колите“, „Рататуй“, „Търсенето на Немо“, „Таласъми ООД“ и други. Музиката ще бъде изпълнена на живо от симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази.

PIXAR „Музиката на Америка”

PIXAR „Музиката на Америка”

„CREAtorium – Лабиринт в лабиринта” е предизвикателството за неподозирани преживявания, което ще предложи Националният дворец на културата (НДК) на своите посетители. Това е новият спектакъл на „Театър на сетивата София”, реализиран в копродукция с Двореца и „Асоциация Информбюро“. Това е и най-мащабният проект за театър на сетивния лабиринт в България досега, а първите му представления ще се играят на 29 февруари и 1 март 2016 г. от 18:00 часа.

Филмът „Колко си хубав“ на режисьора Христо Порязов и копродуциран от Националния дворец на културата прави своята премиера на 29 февруари (понеделник) от 19:30 часа в Кино „Люмиер“. Лентата разказва историята на 16-годишно момче, което избира любовта пред възможността да живее нечий чужд живот, скрит зад различни обществени маски. Във филма се изповядва философията, че има само две емоции – страх и любов, а единственият грях, който извършваме, e именно страх – моментите, в които любовта отсъства.

Последната за месеца „Бебешка пиеса” очаква зрителите си в сряда (24 февруари) от 10:00 и 11:30 часа в Зала 4. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика.

Литературен клуб „Перото“

Премиера на „Дом на вятъра” от Димитър Кабаков предстои на 22 февруари (понеделник) от 18:00 часа. За книгата ще говорят Милица Гладнишка, Мишо Йосифов и Цветана Манева.

Стихосбирката „Поетът е хтонично същество” на Пламен Антов ще бъде представена във вторник (23 февруари) от 18:30 часа. Борислава Иванова от „Сборище за трубадури” определя поезията на автора като „търсене и пътуване, в което Азът е и сам, и заобиколен от сенките на миналото”.

jivo-mesoНа 24 февруари (сряда) вестник „Стършел” ще отбележи своя 70-годишен юбилей с представяне на сборник със спомени из историята на седмичника. Събитието е от 18:30 часа.

Премиера на книгата „Живо месо” от Пейчо Кънев, най-издаваният български поет в САЩ, ще се състои на 26 февруари (петък) от 19:00 часа.

На 28 февруари (неделя) от 17:30 часа Дора Давидова ще представи своята книга „Сугестопедията в подкрепа на деца със специални образователни нужди“.

В последния ден от месеца (29 февруари, понеделник) от 19:00 часа Албена Ненкова ще представи своя роман „Всичко в един тиган”. Той е „като глътка вино, която те очарова, харесваш го, познаваш го, но винаги оставаш малко жаден”.

Театър „Азарян“

Шестнайсет талантливи млади танцови изпълнители ще излязат на сцената на Театър „Азарян“ в Националния дворец на културата на 27 февруари (събота) от 20:00 часа за премиерното представяне на „Метроном“ – най-новият танцов пърформанс на хореографа Живко Желязков и Derida Dance Center.

„Метроном“

„Метроном“

„Метроном” бележи края на четвъртото издание на едногодишната обучителна и тренинг програма по съвременен танц Dance PORT Derida 2015. Създадена от Derida Dance Center през 2011 година, програмата се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“, която през годините вижда нейния положителен ефект за развитието на съвременния танц и пърформанс в България.

ДНК

„Математика на сърцето” на Ирина и Огнян Голеви със специалното участие на SkilleR можете да гледате на 23 февруари (вторник) от 19:30 часа.

Артистът Иво Димчев, който направи фурор с представленията си в ДНК в края на миналата година, сега ще се представи със спектакъла Songs From My Shows на 24 февруари (вторник) от 19:30 часа.

На 26 феврури (петък) от 19:30 часа отново „Всичкоядецът” с участието на Галя Костадинова и Дата Транспортер.

„Нов театър“ – НДК

Национален дворец на културата представя „Четири“ по „Квартет” на Роналд Харвуд на 22 и 29 февруари от 19:30 часа. Постановката е на Ивайло Христов.

„Четири” е спектакъл за младостта извън обективните бръчки, за ценния миг, който утре може да е невъзможен, за празника живот. Това е пиеса, която разказва за четирима пенсионирани световноизвестни оперни певци, живеещи по една или друга причина в старчески дом, където търсят спокойствието и възможността да се влюбват в света около себе си, всеки ден по различен начин. Тук ще се срещнете с педантичния и изряден Редж, веселият и умен Уилф, волната и добросърдечна Сиси и изтънчената и загадъчна Джийн.

„Четири“

„Четири“

Участват Стефан Мавродиев, Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Марин Янев. Сценографията и костюмите са на Марина Янева. Преводът е на Харалампи Аничкин.

Кино „Люмиер“

22 февруари (понеделник)

18:30 – „Момичето от Дания“ (The Danish Girl) – режисьор Том Хупър, Великобритания–Германия-САЩ, 2015, 120 мин.

Участват: Еди Редмейн, Алисия Викандер, Бен Уишоу

Цени на билетите: 9 и 7 лв.

20:45 – „Аве, Цезаре!“ (Hail, Caesar!) – режисьори Братя Коен, САЩ, 2016, 106 мин.

Участват: Джош Бролин, Джордж Клуни, Ралф Файнс, Скарлет Йохансон, Франсиз Макдорманд, Тилда Суинтън, Чанинг Тейтъм

Цени на билетите: 9 и 7 лв.

24 февруари (сряда)

18:30 – „Аве, Цезаре!“ (Hail, Caesar!) – режисьори Братя Коен, САЩ, 2016, 106 мин.

Участват: Джош Бролин, Джордж Клуни, Ралф Файнс, Скарлет Йохансон, Франсиз Макдорманд, Тилда Суинтън, Чанинг Тейтъм

Цени на билетите: 9 и 7 лв.

20:30 – „Момичето от Дания“ (The Danish Girl) – режисьор Том Хупър, Великобритания – Германия-САЩ, 2015, 120 мин.

Участват: Еди Редмейн, Алисия Викандер, Бен Уишоу

Цени на билетите: 9 и 7 лв.

25 февруари (четвъртък)

18:30 – „Момичето от Дания“ (The Danish Girl) – режисьор Том Хупър, Великобритания – Германия-САЩ, 2015, 120 мин.

Участват: Еди Редмейн, Алисия Викандер, Бен Уишоу

Цени на билетите: 9 и 7 лв.

20:45 – „Аве, Цезаре!“ (Hail, Caesar!) – режисьори Братя Коен, САЩ, 2016, 106 мин.

Участват: Джош Бролин, Джордж Клуни, Ралф Файнс, Скарлет Йохансон, Франсиз Макдорманд, Тилда Суинтън, Чанинг Тейтъм

Цени на билетите: 9 и 7 лв.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg