Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съкращения в театъра в Пазарджик

Извън института остава драматургът Константин Илиев

ДКТ „Константин Величков“ остава без нощната си охрана. - Съкращения в театъра в Пазарджик

ДКТ „Константин Величков“ остава без нощната си охрана.

Десет души са съкратени в Драматично-куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик, пише местното издание „Знаме“. Причината е в свития бюджет. Извън института остават хора от ръководството, администрацията, технически лица, както и на трима души от художествения състав – актьорът Александър Пасков, драматургът на театъра Константин Илиев и единственият художник-сценограф.

Освен това, съкратена изцяло е нощната охрана, прекратен е и договорът с единия от двамата помощник-директори – Александър Карадимов (той отговаряше за маркетинга и рекламата), осветителите вече са двама, вместо трима. До един е редуцирана бройката на помощник-режисьорите.

Една от причините за съкращенията са новите условия за финансиране на извънстоличните театри, приети със задна дата от 1 юли м.г.

Друг съществен повод е вдигането на минималната работна заплата на 420 лева от 1 януари. Голяма част от работещите в театъра получават минимална заплата и трябва да се намерят допълнително около 7000 лева на месец, за да се покрие това изискване, пояснява пред пазарджишкото издание директорът на ДКТ „Константин Величков” Александър Жеков. Той не скрива, че не се задават добри финансови дни за театъра и не е изключено в близко бъдеще да прибегне до ново свиване на щата.

„Научих от писмо, изпратено по пощата, за съкращаването си – казва Александър Пасков. – Това ме потресе! Не мисля, че това е начинът.“

Пасков е с най-голям стаж от трупата на Мелпомена в Пазарджик – 30 години на сцената, от които близо 24 – на пазарджишката. От 4 години обаче на актьора не са предлагани роли (по принцип разпределението се прави от директора и режисьора), твърдят негови колеги, цитирани от „Знаме“.

„Съкращението на г-н Пасков е направено на базата на избора на тричленна комисия (в състав режисьор, художник и представител на „Личен състав”), която е констатирала, че той е единственият артист, който в момента няма нито един ангажимент в постановка – заявява директорът Александър Жеков. – Както и в последните 2 години. Още през ноември сме го информирали, като сме изпратили необходимия по КТ набор от документи. Драматургът Константин Илиев е пенсионер, но ще компенсираме прекратяването на договора му, като засилим сътрудничеството с него, защото за всеки театър е чест да работи с може би единствения в България действащ в системата драматург.“

Директорът припомня, че въпреки трудностите работещите театрали не смятат да се предават и вече са приготвили поредната приятна изненада на публиката. Той добавя и че театърът, воден от него, редовно присъства в столичния културен афиш, както и в програмите в много градове в страната.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС