Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Топ 3 на иконите във Фейсбук

Класация на най-влиятелните създания по родните онлайн ширини, съставена от нашето анонимно, пристрастно и подкупно жури

Иванка Курвоазие свързва ежедневното с метафизичното, боба с трюфела, лошия дъх с „Животът прилича на зъб“ на Борис Виан, турскосиньото на анцуга с кехлибареното на залеза. - Топ 3 на иконите във Фейсбук

Иванка Курвоазие свързва ежедневното с метафизичното, боба с трюфела, лошия дъх с „Животът прилича на зъб“ на Борис Виан, турскосиньото на анцуга с кехлибареното на залеза.

В последните часове се върти списък с най-влиятелните българи в социалните мрежи Фейсбук, Tуитър и Инстаграм. По челните места са настанени обичайните заподозрени: Кристалина Георгиева, Емил Конрад, Григор Димитров, Николай Младенов, Йорданка Фандъкова, Владимир Каролев, Бойко Борисов, Радан Кънев. Класацията, казват, е направена от жури, прекарало дълги дни в преглеждане на профили, дискусии, анализи и обсъждане на резултати. При крайното подреждане била използвана експертизата на световни компании за мониторинг и анализ на данни.

Но въпреки този изтощителен, денонощен труд на хора и машини, е допусната ужасна грешка! Как иначе да си обясним отсъствието на Фейсбук-иконите Иванка Курвоазие, Антигона Аваори и Летящата Козила Ерато? Къде в класацията са най-големите авторитети по сексскандали, вити баници, сръбска музика и нов правопис? Къде са големите, пълни с кюфтета и остроумия усти, без които няма как да разберем какво става на паркинга в „Дружба“ 2 или на космодрума Байконур?

Каквато и да е причината за липсата им, не можем да я простим. Затова ви представяме класация на най-влиятелните създания, съставена от нашето анонимно, пристрастно и подкупно жури. Без грам софтуер (защото няма създаден софтуер, който да обхване Иванка Курвоазие), то описа влиянието, политическите възгледи, културата и личния живот на Топ 3 във Фейсбук и околността.

top3_new

Иванка Курвоазие
https://www.facebook.com/ivankacourvoisier

Образ кичозен, мускусен, плътен. Както подсказват името и фамилията й, Иванка Курвоазие свързва ежедневното с метафизичното, боба с трюфела, лошия дъх с „Животът прилича на зъб“ на Борис Виан, турскосиньото на анцуга с кехлибареното на залеза.

Сутрин тя светва фарове с една малка водка, пали своя бял бус на надеждата, надува Миле Китич и отпрашва да чисти офиси, защото това й е работата. Но дори за миг не изоставя мечтата си за по-красив, наситен живот като във фолкхит на Джена.

Докато пътува към своята висша цел – центъра, почитателите й се питат кой я е създал толкова съвършена? Кой я е измислил – мъж, жена, нещо трето? Ха, никога няма да разберат!

ДЕВИЗ: „Изглеждам зле и се чуствам зле. Асам фхармония сас себе си“.

ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ: Една нейна дума може да взриви света. „През кичката ми е за Америка и Русия“, изцепи една сутрин нехайно Иванка, след което ЦРУ и КГБ разтревожени се втурнаха да търсят Кичката.

11100970_10206433002688379_1577942037_n

ВРАГ: Министерство на образованието роптае срещу правописната реформа, наложена от тази забележителна будителка от „Дружба“ и възприета от многобройните й последователи. Стотици хиляди вече пишат само с краката си, използват малки букви, слагат „ф“ вместо „в“, „с“ вместо „з“, „а“ вместо „ъ“, „ш“ вместо „ж“. Напред, науката е слънце с „Кирил, Методий&Курвоазие”!

ПРОЕКТ: Иванка има много творчески проекти. След серия безсънни нощи е готова с най-мащабния от тях: „Гоблен шес на два метра, на който асам изобразена в булчинска рокля, женена сам за дилян пеевски, на една маса в някакъв слънчев хол с френски прозорци сме аз, делян и свекървата. похапваме леки саладки и са лей вино̀, весело е хубаво е“. Творбата си Курвоазие, бъдеща Пеевска, е озаглавила „Змейова булка“.

ЛИЧЕН ЖИВОТ: „Всичко което има значение е един мъш. Единствения човек на света който ме интересува“, казва Иванка. Въздиша по бизнесмен с анцуг, рейндж ролвър, тъмно сако, бяла риза, златни ръкавели, хищен поглед, плътен бас и огромни ръце, под които пластмасовият стол в кръчмата скърца. Готова е със зъби да свали боксерките му с надпис „Тарикат“, отпечатан в китайския град Гуанджоу с шрифт Comic Sans.

КУЛТУРА: Прекомерна, най-вече литературна. Библиотеката й пращи от бестселъри. Пълното издание на сп. „Хай Клуб“, два наръчника за отслабване, указание за леене на восък и спешъл едишън за гадаене на Таро. Освен, че чете неуморно, Иванка пише чудесно. Признава, че е истинският автор на книгата на Брендо. Хонорарът й: „двоседмина екскурзия в дубай, един трактор на старо от продавалник и вип карта за найт флайт“. Скромната й мечта е да участва в литературно четене с цигански оркестър, травеститка с икона на Богородица и полуголи юнаци от двете й страни, които да хвърлят салфетки.

СТАЙЛИНГ: Всичко по великолепната й снага – от анцуга, собственоръчно бродиран с пайети, през прашките, кокетно надничащи отдолу, до силния парфюм, е една марка. Ivanka Curvoisier, разбира се.

ФЕНОВЕ: С близо 4500 последователи във Фейсбук, тя владетее масите и хората около тях. Появата й се посреща с всенародни тържества, фойерверки от леща и тапи от сливова. „О, Иванка! – стене тълпата. – Пред размаха на Вашето творчество Уди Алън е просто превъзбуден отличник от езикова гимназия, а Стенли Кубрик – режисьор на готварско риалити!“. Фейсбук стената й е облепена с признания: „Ивон, мон кьор, обичам Ви!“, „Ех, Иванка! Ех, Кралице! Поклон!“. Или простото, но искрено: „Оникална си.“

ПЪТЯТ КЪМ СЛАВАТА: Визуализира бъдещето си до последния детайл. Вижда като в черно-бял филм как тича във фитнеса на живота върху цикламена пътека, облепена с изкуствени рози, вибратори и статуетка на Девата. Обута е в леопардов клин. Върху раменете й съска боа от черни пера. Всяка крачка я доближава до мечтата й: „Билбордите на цариграцко, някаде в бадещето, от които грее сопствената ми осмивка, ослепителна, като кутийка майонеза краси“.

Антигона Авоари

antigona_2
https://www.facebook.com/profile.php?id=100007392437690&fref=ts

Красива, умна, смела, митична. Създадена от баща грък и родена от бургаските вълни, тя оплита наивниците в социалната си мрежа. Във Фейсбук е впримчила над 1500 последователи.

Офлайн госпожа Антигона Авоари е по-известна като бохемката Ирини Зикидис. Поддържа славата си на върховен кулинар като организира в дома си тридневни тържества със съмнителни лица, които грозно се тъпчат с отбраните й мезета, викат като обезумели „Ливърпу-у-у-л!“ и на изпроводяк препикават перуниката на съседа.

Въпросните сбирки всъщност са прикритие за истинските цели на компанията. А именно – да разчертае новите европейски граници върху холната маса и да генерира още манипулативни не-новини.

ДЕВИЗ: Византийката сменя основната си мотивация според настроенията си. Когато е щастлива, щрака с пръсти и пее: „Тело на зисо елевтерос дихос тавтотита“. В лошите дни съска: „Днес хапя и вадя оцицки. Никой да не ме закаца, це сте ви избия.“

ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ: Познава международното положение от кухнята. С ножа, с който току-що си отрязала дебел комат, прави анализ на ставащото по света и у нас. „Водещите новини от клета леля Европа стават по-нелепи и от Кобилкина, оставена насаме с йонито си“, съобщава Антигона. Педофилският скандал във Великобритания пък коментира с разбиране: „Над 40 чичака от политическия и аристократичен елит на острова с години изнасилвали деца и даже си основали клуб. Нормално, дето се вика, tradition is the corpse of wisdom.“

ВРАГ: Мнозина са готови да закопаят Антигона жива, както повелява древногръцката митология. Въпреки че самоотвержено викаше на жълтите павете срещу Кой, беше заклеймена като ненадеждна вувузела и враг на демокрацията. Протестна мрежа разжалва Авоари от „умна и красива“ до „платен кремълски трол“, след като тя се усъмни в светостта на Асен Генов, подигра се с някои мазни кадри в Реформаторския блок и обяви украинската революция за презокеански сценарий.

1 2 3Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС