Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В Народния играят „Хамлет“ с черепа на Слави Бинев

Културни предсказания за 2015-а

Снимка: Румен Добрев - В Народния играят „Хамлет“ с черепа на Слави Бинев

Снимка: Румен Добрев

Разположението на звездите, утайката в чашата кафе, силуетите в стъклената топка, особеният блясък в очите на гледачката Теодора Стефанова и няколкото специално изпуснати за българската публика мъдрости от Паулу Коелю. Всички те намекват, че ни чакат светли дни. Родната култура ще преживее възход през 2015-а. Предстоят изключителни събития в театъра, литературата и музиката. Затова, седнете удобно, хванете се (за всеки случай) за подлакътниците на фотьойла и вижте какво ще се случи догодина:

В Народния: „Хамлет“ с черепа на Слави Бинев

В първите часове от 2015 година проверка в Народния театър установява фрапираща липса! От реквизита за спектаклите по Шекспир, на собствен ход, е изчезнал черепът от „Хамлет“!

След дълги дебати трупата решава в бъдещи постановки да използва главата на Слави Бинев, предоставена безвъзмездно от собственика й в полза на българския театър. „Пийте вино от черепа ми!”, извика той пред актьори и режисьори на прощаване с шефския пост в Комисията по култура и медии, преотстъпвайки правата върху онова, от което има най-малка нужда.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Благодарим на г-н Бинев за жеста. Ще връчим кратунката му на Хамлет. На този етап обаче празната глава няма да се пълни, за да не похабим някоя хубава реколта. За вино, както и досега, ще използваме по-скъпите ни чаши”, съобщават от ръководството на театъра.

Обир в БГ Лувъра

Повечето световни музеи не са пожалени от крадци, та българският Лувър ли ще се опази?! Още преди да бъде напълнена с картини и скулптури, огромната изложбена площ става мишена на апаши.

След като проникват с взлом в празната сграда, престъпниците се натъкват на арт инсталация от пластмасова кофа, парцал, шише веро, два сапуна и три ролки тоалетна хартия. Гледана от определен ъгъл, композицията напомня разкаяла се феминистка. Естествено, маскираните отмъкват всичко точно в реда, в който са го открили.

Последвалият скандал разклаща основите на ежедневната българска култура. „Задигнаха изкуството на Милде, Зева и Емека!”, тръбят жълтите вестници. По-интелигентните седмичници обясняват, че не става дума за кражба, а за пърформанс. „Намираме се в уникална постмодерна ситуация, белязана от присъствието/отсъствието на битовото на територията на възвишеното”, категорични са изкуствоведи. Според тях акцията не само обогатява идеята за „чистото изкуство”, но и налага Мистър Пропър като конкурент на Мона Лиза.

Криско feat. Софийската филхармония

Едва свалил от небето звездата Мария Илиева, най-популярният български рапър се прицелва още по-високо. В класиката.
Преди обаче да запише първото си парче със Софийската филхармония, Криско инспектира инструментите.

„Хубава талия, ама мно’о голямо дупе, ве”, отбелязва той, преминавайки покрай цигулките. Обяснението, че те са си такива, кажи-речи от 16 век, му се струва съмнително.

Репертоарът на филхармонията – Моцарт, Бетовен, Хендел, Чайковски, Лист, Мусоргски, Дворжак, също не го кефи: „Нещо по-така нямате ли, а?”. Пуфтейки, от немай къде, избира „Зима” на Вивалди – що-годе приличен музикален фон за популярния му речитатив: „Добър вечер, София, редя си бяла линия, търкам кока, белия нюанс ми е любимия!”.

Макар и творец в най-популярния жанр, Криско намира общ език с неизвестните изпълнители на класическа музика. Когато обаче разбира каква заплата взимат на месец, бързо се изпълва с презрение и се изнизва през задния ход, тананикайки любимия си рефрен: „А’ съм маргарина и салама, ти си типов хляб, не искам да си ми приятел, брат.”

Турнето на Паметниците

След успешното демонтиране на паметника „1300 години България“ от градинката на НДК и преместването му в Южния парк, група граждани дават разумно предложение – всеки монумент да се откъсне от своя постамент и да обиколи страната. Идеята за турнето е подкрепена от Реформаторския бетонен блок.

Националната обиколка стартира под звуците на флекс и със заря от електрожен. Шуменският „Създатели на българската държава” тържествено пристига в София. Пловдивският Альоша заминава с почести за Варна. Междувременно, отнякъде долита бръмчене, напомнящо НЛО с бензинов двигател. Естествено, това е Паметникът от Бузлуджа, който в последният момент се е включил в турнето. Пърпорейки, той прави няколко кръгчета във въздуха, след което плавно се приземява сред ентусиазираните посрещачи по градските площади и селските мегдани.

„Хората са жадни за обмен на артефакти. Турнето на „Паметниците” е хит. Догодина ще организираме световната им обиколка. В нея за пръв път ще участват атрактивният Античен театър от Филипопол и къщата-ветеран на Иван Вазов”, съобщават от Националния институт за паметниците на културата.

Калин Терзийски + Людмила Филипова = една истинска история

Докато някои български писатели водят война, други са готови за любов. Две страни на една и съща монета се събират в най-печелившия литературен тандем на всички времена. Людмила Филипова и Калин Терзийски обединяват таланта си! Пренаписват българската история! Преобръщат представите за произхода на света! Дори изместват оста на Земята с няколко градуса…!

Според литературните критици първата им обща книга е шедьовър. В него Борхес среща Хънтър Томпсън, Умберто Еко се отърква в Чарлз Буковски, тоталитаризмът намига на фройдизма, а орфизмът обяснява алкохолизма. Романът редува една нейна, една негова страница, изграждайки сложен времево-пространствено-смислов лабиринт. Гответе се за изключителното четиво с потенциал за екранизация поне от „Сони”!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах