Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ученичка на Райна Кабаиванска влиза в „Ла Скала“

Александрина Михайлова ще се обучава в оперния театър 2 години

Александрина Михайлов с Райна Кабаиванска - Ученичка на Райна Кабаиванска влиза в „Ла Скала“

Александрина Михайлов с Райна Кабаиванска

Александрина Михайлова, сопрано от школата на Райна Кабаиванска, е сред победителите в конкурса за млади оперни певци на миланската „Ла Скала“. 23-годишната певица е сред десетте млади лауреати, които ще получат шанса да се обучават в Академията на оперния театър в продължение на 2 години. Елитното жури, оглавявано от Доминик Мейер, директор на „Ла Скала“,  е избирало между 430 кандидати.

Успехът на Михайлова е символен – през 1960 г. сред победителите в същия конкурс е самата Кабаиванска. Сцената на „Ла Скала“, с която тя остава свързана и занапред, дава силен старт на световната ѝ кариера.

Младото сопрано участва в майсторските класове на Кабаиванска в НБУ, но учи целогодишно с нея от 2017-а до 2021 г. в Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. Разходите по обучението и пребиваването ѝ в Италия се поемат от стипендия, отпусната от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ с партньорството на „Фантастико“, „Америка за България“ и Столична община. Стойността на една от годишните стипендии се поема от група млади български меценати.

Обучението на Михайлова в Италия е плодотворно – паралелно с курсовете в Модена, певицата става носител на награди от конкурсите „Гена Димитрова“ (Плевен) и Premio Etta e Paolo Limiti (Милано). Публиката в София я познава от концерта „Тенорите на Райна Кабаиванска“, но тя вече е покорила и няколко международни сцени – дебютира във Филхармоничния театър на Верона с концертно изпълнение на „Бохеми“ и в Театър „Лучано Павароти“ в Модена в концерт, посветен на великия тенор.

Александрина е от Шумен и за пръв път се среща с бъдещата си учителка през 2016 г., когато е само на 18 и преди дори да е завършила средното си образование. Тя пристига в София за прослушване за XVI Международен майсторски клас на Кабаиванска. Кураж за тази стъпка ѝ вдъхват вокалната педагожка от родния град Недка Телбизова и пианистката Вивиана Груданска. Михайлова завършва успешно класа и участва в Галаконцерта на лауреатите в Софийската опера. Получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език. Получава и заръка да отслабне, тъй като „в наши дни по световните сцени, освен даровит и гласовит, трябва и да си слаб и красив“. Година по-късно на прослушването за следващия майсторски клас Александрина се явява с диплома, с основни познания по италиански и минус 20 кг.

През септември предстои Райна Кабаиванска да проведе 21-ия си майсторски клас, прослушването е на 6 септември в Софийската опера.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg