Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В събота четем с президента пред Народния театър

Росен Плевнелиев - патрон на инициативата „Чети с мен“ в Градската градина в София

 - В събота четем с президента пред Народния театър

Тази година отново ще четем с президента Росен Плевнелиев на открито. „Чети с мен“ – една от най-смислените кампании, подкрепени от роден политик – започва в събота от 10 ч. в Градската градина в София. Ценителите на книгите могат да се включат в литературни игри, да се маскират като любимите си персонажи или просто да почетат на открито. Организатори на събитието са сайтът „Аз чета“ и фондация „Детски книги“.

Мнозина популярни личности – вероятно и президентът – ще четат пред публика любимите си книги. А междувременно хлапетата могат да се включат в ателието за рисунки „Бисерче вълшебно“, за да нарисуват своя литературен герой. Картините ще бъдат включени в най-голямата колекция от рисунки, сътворени в един ден от децата в цялата страна.

„Парад на героите“ очаква всеки запален малък читател, който се престраши да дойде на книжовния празник маскиран като литературен образ. Най-оригиналните костюми ще донесат на своите притежатели нови книжки.

Точно в 12, 30 ч. пред Читалнята в Градската градина, която ще отвори врати до края на лятото, ще бъде даден старт на играта „Чети с мен в литературна София“. В нея шест отбора ще трябва да посетят няколко литературни точки в столицата, където ще изпълнят определени задачи. Броят на участниците е ограничен, затова всеки желаещ да се включи трябва предварително да изпрати трите си имена, възраст и телефон на имейл: pavlina@azcheta.com до 15 ч. в петък, 5 юни.

В следобедните часове на деня ценителите на добрите четива могат да се качат на сцената и да покажат как изглеждат техните любими книжни персонажи, обличайки се точно като тях. Официалният старт на костюмирането е в 14 ч. – но за участие отново е нужна предварителна регистрация и разпределение по отбори, което започва в 13, 30 ч.

През целия ден всеки може да се включи и в дарителската акция за съставянето на книжната колекция на новата Читалня като да донесе своя любима книга, написана след Втората световна война и издадена през последните 20 години (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg