Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В САЩ откриват музея „Планета Слово“, посветен на езика

В него ще бъде поставена първата по рода си звукова скулптура - 6-метрова плачеща върба

„Говорещата“ върба на Рафаел Лозано-Хемър - стъпките под нея задействат аудиозаписи на различни езици от висящи високоговорители. Снимка: Planet World - В САЩ откриват музея „Планета Слово“, посветен на езика

„Говорещата“ върба на Рафаел Лозано-Хемър - стъпките под нея задействат аудиозаписи на различни езици от висящи високоговорители. Снимка: Planet World

Първият в света музей, посветен на езика, думите, буквите, словото, ще бъде открит през май 2020-а във Вашингтон, става ясно от вече създадения сайт на институцията. Наречен е „Планета Слово“.

Експозицията в музея е изцяло интерактивна. Експонатите са съсредоточени върху говоримото, изпято и писано слово. В 11-те зали посетителите ще могат да се потопят в най-различни изживявания – ще създават картини чрез думи, които ще променят виртуалната реалност около тях; ще се запознаят с етимологията на думите в английския език; ще могат да създадат текст за песен.

В музея няма да бъде представен само един език. Залите му ще бъдат посветени на множество световни езици, като експозицията ще се допълва непрекъснато.

Овална стая на втория етаж на „Планета Слово“ е отредена на поезията. Тя ще представлява пространство, откъснато от енергията и суматохата на другите галерии. Докато посетителите седят, стиховете ще изникват по стените около тях, всеки ред поезия ще се появява и избледнява.

Залата „Думите имат значение“ пък ще показва истински истории на хора, за които думите са променили целия живот. Всеки посетител ще може да запише собствено послание.

В музея ще бъде поставена и единствената по рода си звукова скулптура – 6-метрова плачеша върба, създадена от известния художник Рафаел Лозано-Хемър. Стъпките под клоните на върбата ще задействат аудиозаписи на различни езици от 500 висящи високоговорители.

По думите на управляващия директор на музея Ралф Смит, основната идея е да се повиши желанието за грамотност у хората, да се възроди любовта към езика, която през последните години е намаляла.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС