Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Върнете прегледа на печата по програма „Хоризонт“

Общественото радио е в дълг към слушателите си

Снимка: БНР - Върнете прегледа на печата по програма „Хоризонт“

Снимка: БНР

„Промяна заради самата промяна“ или „Промяна, за да се правиш на интересен“. Подобни начинания винаги са ми изглеждали нелепи, нарцистични и дори вредни. Сходни мисли ме връхлетяха, когато преди почти две години съвсем внезапно и без разгласа сред слушателите общественото национално радио промени програмната си схема в един от най-важните си пунктове: прегледа на печата (национален и международен). За какво иде реч?

Десетилетия наред милионите слушатели на „Хоризонт“ усвоиха сполучлив динамичен стереотип: сутрин в 6,30 имаше кратък преглед на печата – подреден, грамотен, лаконичен; след основните новини в 7 следваше аналитичен и разгърнат преглед на печата; в 10 се подреждаше коректен „сбит“ преглед на международния печат.

Но какво се случи преди две години и какво се случва до ден-днешен? Посочената смислена подредба, изградила стереотип на информация на милиони българи, които не могат да си купуват вестници и да посещават уебсайтове, с един замах бе заличена. Ето какво последва: някъде в интервала от 6,05 до 6,30 рано сутрин се прави единственият обзор върху печата – без фиксиран час; понякога започва в 6,05, друг път в 6,15 или в 6,23. Това е така заради поведение на водещи, разгърната метеорологична и агро прогноза в петък и прочие. Не е ясно това кратък или разгърнат преглед е, а излъчването му толкова рано сутрин „изолира“ огромен брой слушатели от информация. Аналитичният преглед на печата след новините в 7 бе премахнат, такава съдба „сполетя“ и прегледа на международния печат в 10. Няма да засягам изобщо акцента „спортни емисии“, защото и там „нововъведението“ е идентично: нов начален час с различно времетраене без информационна логика и пр.

Призовавам БНР и програма „Хоризонт“ да върнат предишната програмна схема в този пункт. Аз разпределям времето си на живеене почти равномерно между столицата и провинцията. Позволявам си да обобщя, че милиони българи из села и градове се информират основно от БНР, а всички издържат Радиото със своите данъци. Така че водещ трябва да е интересът на гражданите, а не удобството на Радиото или желанието да направиш промяна заради самата промяна. Българските граждани имат право да научат в кратък формат съдържанието на българската преса и времето за това е точно в 6,30 сутрин, когато се събуждат. След това – разгърнат преглед на печата логично трябва да се подреди след основната информационна емисия в 7 (по това време активните хора пътуват с кола и за работа, а установеният час около 7,15 бе подбран великолепно). А прегледът на международната преса е задължителен за уважаваща себе си обществена медия и десетилетното му излъчване в 10.00 доказа полезността си.

Подчертавам: това е обществено радио и то трябва да следва императивите на своите слушатели. Милиони са българските граждани, които живеят в провинцията без достъп до вестници и интернет, а програма „Хоризонт“ ги лиши от информация в международна и българска преса.

Не намирам оправдание в това, че всяка смяна на ръководство изисква промяна на програмна схема. Не, това не е приоритетна грижа на всеки нов началник, защото става дума за десетилетна традиция, която трябва да бъде уважавана, когато иде реч за обществено радио, издържано от нашите данъци. С напредването на годините все повече се убеждавам, че спазването на някои традиции не само ще ни направи „консервативни“, а ще бъде израз на себеуважение и приемственост в най-добрия смисъл на думата.

По тази причина не разбирам и спорадичните напъни първият учебен ден да бъде преместен на първи септември, вместо да спазваме хубавата традиция за 15-и септември, надживяла различни политически режими вече столетие. Аргументът, че в други страни първият учебен ден е на друга дата, е нелеп. Или както сполучливо се изразява мой академичен колега – „навсякъде е някак си“.

Знам, че мнозина ще кажат: това е маловажен въпрос, защо изобщо ни занимават с него? Не, не е маловажен! Защото става дума за обществена информация във времена на дълбоко социално неравенство между хората и невероятен миш-маш между истини, полуистини и неистини в епохата на смартфони, във време, когато милиони българи (особено в провинцията) нямат достъп до свещеното благо на смислен източник на новини. Дори мисля, че Общественият съвет на радиото, както и неговият Омбудсман, трябва да се занимаят с този архи-важен въпрос, защото именно те се явяват „трансмисията“ между самата институция „Национално радио“ и гражданите.

Накрая: програма „Хоризонт“ за мен е най-добрата българска радиопрограма с най-добрите журналисти и тази моя лична позиция е израз на уважение към тях.


* Проф. Веселин Вучков е юрист, преподавател в Нов български университет, изследовател на историята на българската юридическа практика, бивш министър на вътрешните работи, народен представител в 42-рото и 43-ото Народно събрание. Автор е на научни публикации в областта на наказателния процес.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg