Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вие казахте: Книжният пазар на „Славейков“ да е всекидневен, но по-малък

Резултатите от анкетата за бъдещето на емблематичния с книгите си площад

Тези дни книгите по площад „Славейков“ постепенно изчезват. Снимка: Емил Георгиев - Вие казахте: Книжният пазар на „Славейков“ да е всекидневен, но по-малък

Тези дни книгите по площад „Славейков“ постепенно изчезват. Снимка: Емил Георгиев

Книжният пазар на площад „Славейков“ трябва да остане там, все така да е всекидневен, но да бъде с по-малко на брой и обновени щандове. Това е преобладаващото мнение на читателите на нашия, онлайн „Площад Славейков“. Точно преди месец ви попитахме какво да се случи с емблематичното място в София – близо 2 хиляди души се отзоваха, а техния глас ще препратим и към Столична община.

Това, че книжният пазар принадлежи на площад „Славейков“ и никъде другаде, е почти без съмнение – общо 85% от участниците в допитването ни са избрали тази възможност, по един или друг начин. Само 15 на сто от хората предпочитат да бъде преместен другаде.

Но в какъв вид да бъде?

Най-много хора, почти половината (45%), искат пазарът да остане всекидневен, какъвто е сега, но да бъде с по-малко на брой и обновени щандове за книги. Това донякъде е и планът на Общината, за който вече писахме. Властта обаче като че ли за момента предпочита пазарът да бъде само временен или сезонен – т.е. да не работи всеки ден.

За тази възможност („Да работи само през уикенда, с по-малко на брой и обновени щандове“) гласа си са дали 15% от хората – колкото са и желаещите за пълното му премахване от площада.

Вторият най-предпочитан вариант, с 22% подкрепа, е пазарът да остане в сегашния си вид – не един и два гласа и на авторитетни общественици вече се чуха в тази посока. Това би означавало обаче общината почти напълно да се откаже от плановете си за обновяване на „Славейков“.

С най-нисък процент, очаквано, е последната, пета възможност в анкетата ни – книжният пазар да остане в сегашния си вид, но да работи само през уикендите. Едва 2% от хората са посочили това.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС