Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Закриват всички досегашни културни фестивали в Благоевград

Община Благоевград от два месеца води тайно от служителите си преговори за създаването на нови събития

Изглед към площад „Македония“ в Благоевград по време на музикалния фестивал „Франкофоли“, когато все още се провеждаше безплатно в града. Снимка: „Франкофоли“/Фейсбук - Закриват всички досегашни културни фестивали в Благоевград

Изглед към площад „Македония“ в Благоевград по време на музикалния фестивал „Франкофоли“, когато все още се провеждаше безплатно в града. Снимка: „Франкофоли“/Фейсбук

Кметът на Благоевград инж. Румен Томов спря всички културни фестивали в града и закри голяма част от отдел „Култура“ в общината, съобщи днес за „Площад Славейков“ Десислава Кузманова, вече бивш директор на Фестивалното дружество в града, което е било затворено още през януари.

Всички фестивали, които вече са си създали традиции в Благоевград, спират да съществуват. Международният фестивал „Франкофоли Благоевград“, който е провеждан вече пет пъти, а миналата година имаше рекордна посещаемост от над 40 хил. души, се мести в София, след като организаторите от френска страна не са постигнали разбирателство с кмета. Международният театрален фестивал „Тарарабумбия“ – фестивална платформа за независим и млад театър, част от традиционните „Майски празници на културата“ в Благоевград – вече няма да се провежда. Закрит е и Международният фестивал „Благоевград Блус и джаз“, както и Пролетният фестивал за съвременно изкуство – и двата с традиционно присъствие в града.

Седем служители от отдел „Култура“ на община Благоевград са освободени с основание „съкращаване на щата“, което означава, че местата им няма да бъдат заети, твърдят съкратените. В Информационно-туристическия център от четирима служители е останал един, който не може да бъде съкратен поради болест, заяви Десислава Кузманова и предположи, че туристическият център също е пред закриване.

„Отдел „Култура“ не е закрит, съкратени са 5 от 15 души в него“, каза пред репортер на „Площад Славейков“ зам.-кметът на общината д-р инж. Василиса Павлова.

Тя заяви, че фестивали ще има, но няма да са същите. Ще бъдат създадени нови, с нова концепция и нови екипи. На въпрос дали общината ще успее да се справи с организацията на нови културни събития само два месеца преди „Майските празници на културата“ в града инж. Павлова отговори, че от известно време се работи по организацията на тези фестивали, без да се уведомяват хората от отдел „Култура“, които са били ангажирани със създаването на предишните. В новата програма щели да влязат 2 музикални фестивала – един за джаз и един за популярна музика. Тече и разговор за нов театрален фестивал. Според инж. Павлова предстои да се организират обществени поръчки за тяхното осъществяване, а сроковете за тази година все пак ще бъдат спазени, макар че тя отказа да уточни как. Новите фестивали ще бъдат организирани от нови екипи.

Павлова каза още, че новият културен календар на общината е утвърден, но няма да бъде публично обявен. На заседание на общинския съвет е приет бюджет, след което парите за култура са били разпределени в нова културна програма, засега известна само на общинарите, които са преценили, че е „по-целесъобразно“ да не я огласяват. Преговорите за новите културни събития в града били в ход от 2 месеца, каза зам.-кметът по културата, но са се провеждали скрито от част от доскорошните служители в отдел „Култура“.

Припомняме, че точно инж. Павлова е чиновникът, освободил преди два месеца от поста директор на Камерната опера в Благоевград световноизвестния тенор Бойко Цветанов с неясни основания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg