POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трети път: Здравка Евтимова с номинация за „Хеликон“

Мариана Найдова и Чавдар Ценов допълват пролетните кандидати за отличието

Това е трета номинация за Здравка Евтимова за отличието. Снимка: Преса - Трети път: Здравка Евтимова с номинация за „Хеликон“

Това е трета номинация за Здравка Евтимова за отличието. Снимка: Преса

„Една и съща река“ от Здравка Евтимова, „Котката“ на Мариана Найдова и „Отклонения наесен“ на Чавдар Ценов са трите книги, номинирани в пролетната сесия за наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“. Триото е втора „порция“ с кандидати за отличието – през зимата бяха анонсирани номинации и за Людмил Тодоров („Разглобено лято“), Галин Никифоров („Лисицата“) и Катерина Хапсали („Гръцко кафе“).

За Здравка Евтимова това е трета номинация – след „За теб, за мен“ и „Арката“, а за Мариана Найдова и Чавдар Ценов – втора, съответно след „Два романа: Мравки с фенерчета/Слугинята“ и „Кучета под индиго“.

Журито в състав Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров пък за пръв път е заседавало извън София, съобщават изненадващо от „Хеликон“ – във фамилната къща на Лазаров в плевенско село Николаево.

Номинациите ще бъдат връчени на 20 май, сряда от 18 часа в книжарницата на веригата на булевард „Цар Освободител” № 4. Предстои да бъдат обявени и останалите шест книги кандидати за едно от най-престижните литературни отличия у нас.

Тази година наградата „Хеликон“ ще бъде връчена за 12-и път. Неин пръв носител е Алек Попов със сборника си с разкази „Ниво за напреднали“ (2002). Останалите ѝ носители са:

2003: автобиографичната книга „Поражението” на Константин Илиев

2004: сборника с разкази „Господи, помилуй” на Деян Енев

2005: романа „Аутопсия на една любов” на Виктор Пасков

2006: сборника с разкази „Читателска група 31” на Елена Алексиева

2007: романа „Проклятието на жабата” на Емил Андреев

2008: романа „Кръглата риба” на Момчил Николов

2009: сборника с разкази „Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев

2010: романа „Колкото до Шотландеца” на Росица Ташева

2011: романа „Деград“ на Васил Георгиев

2012: романа „Името“ на Христо Карастоянов

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС