Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зеленски забрани със закон руската пропаганда за събитията в Донбас

Забраняват се и работещите за Русия партии и организации в Украйна

Снимка: Володимир Зеленски/Фейсбук - Зеленски забрани със закон руската пропаганда за събитията в Донбас

Снимка: Володимир Зеленски/Фейсбук

Закон, който забранява информационни материали, оправдаващи агресора Русия, бе подписан днес от украинския президент Володимир Зеленски, става ясно от съобщение в сайта на Върховната Рада на Украйна.

Парламентът е приел законопроекта още на 3 март. Един от инициаторите на законовите ограничения е бившият украински президент Петро Порошенко. Според сайта на украинската Рада, проектозаконът е бил внесен още преди една година – на 18 февруари 2021 г.

Според закона на медиите е забранено „да оправдават, да признават за правомерна или да отричат въоръжената агресия на Русия против Украйна през 2014 г., да я наричат „вътрешен конфликт“, „граждански конфликт“ или „гражданска война“, а също и да отричат временната окупация на части от украинската територия“.

Законът освен това забранява да се пише позитивно за лицата, извършили военната агресия на Русия против Украйна през 2014 г., като това се отнася както за въоръжените формирования на Руската федерация, така и за въоръжените банди и групи наемници, включително и чрез определянето им като „въстаници“, „опълченци“ или „вежливи военни“.

Законът забранява съществуването на партии и обществени организации, чиято цел е ликвидацията на независимостта на Украйна, промяната на конституционния строй, нарушаването на суверенитета или териториалната й цялост, пропаганда на войната или оправдаване на Русия като страна агресор.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90