Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Жълтите павета танцуват джаз заради Теодосий

Хаиг Язджиян сред звездите в първата вечер на фестивала в Театър „Българска армия”

Името на фестивала „Жълтите павета” идва заради символиката – за Теодосий Спасов те са като нашата Стена на плача – помнят сълзи и на щастие, и на мъка, и на неразбраност, и на принуда. Снимка: Емил Георгиев - Жълтите павета танцуват джаз заради Теодосий

Името на фестивала „Жълтите павета” идва заради символиката – за Теодосий Спасов те са като нашата Стена на плача – помнят сълзи и на щастие, и на мъка, и на неразбраност, и на принуда. Снимка: Емил Георгиев

Somewhere over the rainbow… – популярната мелодия от филма „Магьосникът от Оз” се носи из тунелите на метрото, разнасяна от кавала на Теодосий Спасов. Музикантът я избра за визитка на тазгодишното издание на фестивала „Жълтите павета” и в последните седмици тя звучеше от телевизорите на пероните. В петък (7 октомври) и събота (8 октомври) всеки, който жадува да се озове над дъгата, може да я слуша на живо в Театър „Българска армия”.

Теодосий Спасов, Стоян Янкулов-Стунджи и плеяда музиканти от Гърция, Турция, Крим, Туркменистан, Грузия, Македония и Мартиника ще пътешестват заедно в музиката, а публиката ще е спътник в откритията им.

Сред водачите в първата вечер е Хаиг Язджиян, нареждан сред най-влиятелните фигури в съвременната уърлд музика. Роден в Сирия, към момента той живее в Гърция и прекарва душите на публиката си над дъгата със своя уд – дървен инструмент, пренесен в Европа от Близкия изток и смятан за предшественик на лютнята. Часове преди срещата си с публиката във Военния театър Язджиян ще предава знанието си на други таланти – от 12 часа ще проведе майсторски клас в Софийското музикално училище „Любомир Пипков”. Вечерта компания на сцената ще му правят китаристът Йотис Кьорцоглу и перкусионистът Вангелис Карипис. След антракта излизат китаристът Енвер Измайлов, цигуларят Гасан Мамедов и перкусионистът Стоян Янкулов. Теодосий Спасов също ще надуе кавала, за да приключенства с колегите си, всеки от които е изключително име в света на музиката.

Освен на феста "Жълтите павета", Хаиг Язджиян ще гостува и в Музикалното училище в София, където ще проведе майсторски клас.

Освен на феста „Жълтите павета“, Хаиг Язджиян ще гостува и в Музикалното училище в София, където ще проведе майсторски клас.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Втората вечер музикалното пътешествие под мотото „Жълтите павета” ще продължи с грузинската група The Shin, както и с изпълнения на обичаните от БГ публиката Влатко Стефановски и Мино Синелу, които свирят ще свирят в трио с Теодосий Спасов.

Това е третото издание на фестивала, в който кавалджията кани изпълнители с изключителни постижения в музиката. Името „Жълтите павета” идва заради символиката – за Теодосий те са като нашата Стена на плача – помнят сълзи и на щастие, и на мъка, и на неразбраност, и на принуда.

„Чудех се кой е символът на града и вглеждайки се в различните културни пластове на столицата, реших, че жълтите павета носят съвкупност от символи и емоции. Според легендата те са подарък от владетелите на Австро-Унгария за сватбата на княз Фердинанд с Елеонора. Историците обаче казват, че са внесени по поръчка на кмета на София Мартин Тодоров. Така или иначе тези жълти павета стават свидетели на много събития, случили се в България – по тях са минали паради, манифестации, протести”, казва музикантът.

Заради него – в петък и събота жълтите павета и онези, които оставят стъпките си по тях, ще танцуват джаз.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах