Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Жената, която не плати на Софийски солисти, прослушва в Оперетата

Взела е под наем зала в Музикалния театър, търси хора за турнета във Франция

"Софийски солисти" казват, че продуцентката Ренета Юлий им дължи 2000 лв., но се крие от тях. - Жената, която не плати на Софийски солисти, прослушва в Оперетата

"Софийски солисти" казват, че продуцентката Ренета Юлий им дължи 2000 лв., но се крие от тях.

Прослушване за предстоящи гастроли в чужбина провежда от 10 ч. в понеделник жената, за която „Софийски солисти“ сигнализираха, че им дължи пари за концерт. Мястото на действието е малката зала в Националния музикален театър.

Ренета Юлий наела елитния камерен ансамбъл за концерт през месец март във Военния клуб с музика на ирански композитор, на когото съставът дори записал музиката предварително. Солистите не парафирали договор с г-жа Юлий, защото никога досега не им се е случвало да ги излъжат. Оставили документацията за по-късно и веднага се захванали да репетират. Преди концерта Ренета Юлий им платили половината от обещаното – 2000 лв. Останалите 2000 лв. трябвало да им даде 10 дни по-късно. Когато дните минали и изпълнителите не получили парите си, те започнали да я търсят по телефона, в социалните мрежи, но Юлий ги блокирала отвсякъде. Проф. Пламен Джуров все пак успял да се свърже с нея и тя обяснила, че ще плати, но в момента била в чужбина. Това обаче така и не станало.

Музикантите не могат да подадат сигнал за измама в Прокуратурата, защото в крайна сметка останали без договор с продуцентката.

„Софийски солисти“ описаха случая в социалните мрежи, за да накарат колегите си да бъдат по-предпазливи, когато работят с Ренета Юлий. Предупреждението на камерния ансамбъл очевидно не е достигнало до ръководството на Държавния музикален театър. Никой от Оперетата, както и от Министерството на културата, които са принципал на музикално-танцовата институция, не се е задействал да провери изрядни ли са документите на г-жа Юлий.

„Ние не се занимаваме с това“, заяви пред „Площад Славейков“ артистичният секретар на Музикалния театър Мариана Маринова. А пиарът се опита да ни увери, че такова прослушване няма.

В момента обаче Ренета Юлий избира солисти, хористи и оркестранти за оперни продукции във Франция. Ден-два по-рано в специално създадената във фейсбук страница за кастинга се бяха записали стотици. Прослушването ще тече до 4 юни, сряда, от 10 до 18 ч. Пространството е взето под наем от музикалната продуцентка.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90