POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жителите на френски град с молба Мадона да им заеме ценна картина

Кметицата на Амиен иска да договори връщането на произведението, изчезнало след Първата световна война

Мадона на концерт в Цюрих, 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жителите на френски град с молба Мадона да им заеме ценна картина

Мадона на концерт в Цюрих, 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметицата на френския Амиен, родния град на президента Еманюел Макрон, отправи необичайна молба към Мадона. Брижит Фуре се обърна във видео към попзвездата, за да я насърчи да заеме на градския музей ценна картина от колекцията си, пише „Вашингтон Поуст“.

„Мадона, вероятно не знаете за град Амиен, на който имам честта да бъда кмет – казва Фуре в клипа. – В последните няколко дни обаче между вас и този град се породи специална връзка.“

Става дума за картината „Диана и Ендимион“ на Жером-Мартин Ланглоа, датирана от XIX век, която изчезва безследно от музея за изящни изкуства в града преди повече от век в суматохата на бомбардировките от Първата световна война. Сега градът иска картината обратно, поне като заемка, докато междувременно кандидатства за „Европейска столица на културата“ през 2028 г. Титлата, присъждана от Европейския съюз, обикновено носи голям брой туристи след себе си.

Картината на Ланглоа. Изображение: Уикипедия

Все още няма яснота обаче дали картината, купена от Мадона, е оригинал. Според „Фигаро“ певицата става собственик на творбата през 1989 г. след търг в Ню Йорк. От аукционната къща „Сотбис“ отказват да потвърдят тази информация, коментар не дават и представители на Мадона, отбелязва „Вашингтон Поуст“. Копие на оригиналния каталог от търга от 1989 г. твърди, че продаденото произведение е реплика на Ланглоа със същото заглавие и идентични размери, но оригиналът е бил унищожен. Работата се е продала за 440 хил. долара.

Картината изобразява три фигури – римската богиня Диана, принц Ендимион и малка фигура, приличаща на Купидон. Поръчана е от Луи XVIII в началото на XIX век, намеренията са били да краси Версайския дворец, пише „Фигаро“.

Следите на „Диана и Ендимион“ се губят след Първата световна война – според някои картината е унищожена, други смятат, че е била открадната. През 2015 г. издирването се подновява, когато куратор случайно забелязва картината в къщата на Мадона на снимки, публикувани в „Пари Мач“.

В обръщението си към Манода Фуре споделя, че разчита на жителите на града да разпространят съобщението, за да стигне то до самата Мадона и заемката да бъде договорена.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg