Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Златна роза“ за филм за любов между учителка и бежанец (видео)

Иван Владимиров, Светлана Янчева и Иван Бърнев с награди от кинофестивала

Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в кадър от „Страх“. Снимка: Елена Ненкова - „Златна роза“ за филм за любов между учителка и бежанец (видео)

Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в кадър от „Страх“. Снимка: Елена Ненкова

Черно-белият филм „Страх” на режисьора Ивайло Христов за любовта между чернокож бежанец и българска учителка бе големият победител на кинофестивала „Златна роза” във Варна в четвъртък вечерта. Журито с председатели Кристина Грозева и Петър Вълчанов му присъди наградата за най-добър филм. 38-ото издание на форума бе проведено в смесен формат – много от членовете на журито дадоха своите оценки онлайн.

В „Страх“ Ивайло Христов разказва за безработна учителка, наскоро останала вдовица, която се опълчва на съселяните си, гневни от връзката ѝ със случайно попаднал в селото им мигрант от Африка. В ролята на бежанеца е композиторът Майкъл Флеминг, който живее в България.

Отличието за главна женска роля отиде при актрисата Светлана Янчева от същия филм. „Страх” беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци и акредитираните журналисти.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Призът за главна мъжка роля отиде у Иван Бърнев за „Житие” на режисьорите Георги Стоянов и Войчех Тодоров. Като най-добър оператор на фестивала беше отличен Румен Василев за българо-британската копродукция „Дани, легенда, бог“. Наградата за най-добър сценарий и най-добра режисура получи Иван Владимиров за „Сцени от живота на една актриса“. На същия филм бе присъдена и специалната награда на журито.

Дебютният филм на Яна Титова „Доза щастие” получи награда за оригинална и искрена интерпретация на сериозен проблем.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах