Софийска филхармония МЕГАБОРД

100 г. Петър Слабаков в градинката „Кристал“, където бе бит от полицията през 1989 г.

Изложба на открито връща паметта за актьора с най-много главни роли в българското кино - „свободен преди и след 9 септември, преди и след 10 ноември“

Петър Слабаков като Шибил в едноименния филм на Захари Жандов от 1967 г. Снимка: Стопкадър - 100 г. Петър Слабаков в градинката „Кристал“, където бе бит от полицията през 1989 г.

Петър Слабаков като Шибил в едноименния филм на Захари Жандов от 1967 г. Снимка: Стопкадър

Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Петър Слабаков, ще бъде открита на 6 април в Галерия на открито в градинката „Кристал“, съобщи синът на актьора, режисьорът Андрей Слабаков. Фотографии, представящи един от най-характерните и значими български артисти, ще станат повод да се припомни приносът му в българското изкуство.

Петър Слабаков е актьорът с най-много роли в българското кино, отлбелязват от Министерството на културата. Изложбата „100 години от рождението на Петър Слабаков“ ще бъде показана още в Каварна, където местният киносалон носи неговото име и е създаден паметен кът за актьора, след това ще бъде експонирана също в Пловдив, Бургас и Варна. Наред с това Филмотечно кино „Одеон“ и Българската национална телевизия, със съдействието на Националната филмотека и Националния филмов център, ще представят Панорама на филмите на Петър Слабаков по случай 100-годишнината от рождението му.

Градинката „Кристал“ е символично място за Петър Слабаков. Там, по време на екопротестите в месеците преди 10 ноември 1989 г., в които той е участник, полицията се нахвърля върху него и му нанася побой.

Роден на 23 април 1923 г. в Лясковец, Слабаков никога не завършва актьорско майсторство. Започва като чирак в различни трупи в страната, а по-късно полага изпит и получава право да играе като професионален актьор. Преди това, едва 21-годишен, той заминава на фронта като доброволец във Втората световна война. Отличен е с Орден „За храброст“. Работил е като тракторист, книговезец, работник в конезавод, леяр.

През 1953 г. постъпва във Варненски театър, после в Бургас, Пловдив, Перник… Две години е актьор във филмова студия „Бояна“ (1966 – 1967). След това играе в Театър „София“ (1972 – 1979) и в Сатиричния театър (1980 – 1991).

Участва във филми като „Пленено ято“ на Дучо Мундров, „Шибил“ на Захари Жандов, „Цар и генерал“ на Въло Радев, „Звезди в косите, сълзи в очите“ на Иван Ничев, „Вечни времена“ на Асен Шопов, „Покрив“ на Иван Андонов – над 120 за цялата му кариера.

Той е един от инициаторите за създаването на Дружество „Екогласност“ през 1989 г., едно от първите опозиционни дружества срещу комунистическия режим в България. Участва в учредяването на Комитета за защита на Русе (март 1988 г.), на Клуба за гласност и демокрация и на СДС (декември 1989 г.). Избиран е два пъти за депутат в Народното събрание на България – през 1990 – 1991 г. и през 1995 – 1997 г. Вторият път влиза с червената бюлетина, но заема принципни, а не партийни позиции. Три пъти е изключван от БКП заради смелостта си да говори истината.

Свободен съм бил и преди 9 септември, и след 9 септември, и преди 10 ноември, и след 10 ноември. Никой не може да ме накара да мисля по друг начин“, цитира думите му Румяна Емануилиду в книгата си „Петър Слабаков, който знае 3 и 300”.

Непримирим до последния си дъх, Петър Слабаков почина през 2009 г., след като изкара последните си години в щастлива старост със съпругата си Цветана Гълъбова в севлиевското село Бериево. Последно зрителите го видяха във филма „Хиндемит“ с режисьор сина му Андрей през 2008 г.

Изложбата е организирана със съдействието на на Национален филмов център, Българска национална филмотека и Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах