Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

2017: 17 млн. лв. от „Америка за България“ за българския потенциал

„Успехът на България като модерна европейска нация е възможен само чрез общите усилия на институциите, бизнеса, неправителствените организации и гражданите“, заяви Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“. - 2017: 17 млн. лв. от „Америка за България“ за българския потенциал

„Успехът на България като модерна европейска нация е възможен само чрез общите усилия на институциите, бизнеса, неправителствените организации и гражданите“, заяви Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“.

Над 17 милиона долара инвестира „Америка за България“ в развитие на българския потенциал през 2017 г. Над 500 техни партньори се събраха на годишния форум на Фондацията на 23 януари в „София ивент център“.

На събитието бяха препотвърдени дългосрочните ангажименти на организацията у нас за задълбочаване и разширяване на стратегическите си партньорства на местно, национално и международно ниво. Най-голямата благотворителна организация в България инвестира в 62 проекта и инициативи в цялата страна. Така общият размер на средствата, инвестирани от Фондация „Америка за България“ от 2009-а досега, надхвърли 200 милиона долара. С тях за последните 9 години са подкрепени 756 инициативи за развитие на българското образование, изкуство и култура, гражданско общество и демократични институции, културно наследство и туризъм, земеделие, частен сектор и социална сфера.

Форумът започна с обръщение на посланика на САЩ в България Ерик Рубин.

„Ние всички сме днес тук, защото разбираме колко важна роля има гражданското общество в демокрацията. Както жизненият частен сектор е от основно значение за икономическия просперитет на всяка страна, така силното гражданско общество е от съществено значение за функциониращата демокрация.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фондация „Америка за България“ продължава да играе ключова роля тук, в България, в подкрепа на българските неправителствени организации, образователни институции, свободните и независими медии и множество други представители на гражданското общество, и им помага да се развиват и процъфтяват“, каза Рубин.

„Фондация „Америка за България“ продължава да играе ключова роля в България“, каза посланикът на САЩ в България Ерик Рубин.

Председателят на Фондацията Нанси Шилър посочи, че основният фокус на Фондацията през 2017 г. бе върху създаването на стратегически партньорства на местно, национално и международно ниво.

„Убедени сме, че успехът на България като модерна европейска нация е възможен само чрез общите усилия на институциите, бизнеса, неправителствените организации и гражданите – каза по време на форума г-жа Шилър. – Именно стратегическите партньорства са в основата на успеха на много от ключовите за Фондацията проекти и инициативи през 2017 г.“

Благодарение на широката партньорска платформа между институциите, бизнеса и гражданите Фондацията успя да преобрази детските клиники на „Пирогов“, сподели Нанси Шилър. И добави, че доброто сътрудничество с Министерството на културата, Министерството на туризма, Община Пловдив и Постоянното представителство на България в ЮНЕСКО е довело до успешното представяне на Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол в централата на ЮНЕСКО в края на годината.

„Стратегическите партньорства са в основата на успеха на много от ключовите за Фондацията проекти и инициативи през 2017 г.“, обясни Нанси Шилър.

Подчертани бяха важните акценти в работата на Фондация „Америка за България“ през 2017 г. у нас. По програма „Училища на бъдещето“, например, са изградени високотехнологични кабинети по езици и природни науки в нови 23 училища в цялата страна. Общият брой училища, включени в програмата на Фондацията, достигна 68. От 2010 г. досега Фондацията е инвестирала 8,1 млн. лв. в подобрението на учебната среда, образователните технологии и преподаването за 75 хил. български ученици от всички краища на страната.

За последните 9 години Фондацията e инвестирала 3,9 млн. лв. в целогодишната подготовка и международните участия на българските национални отбори по природни науки. За тази цел „Америка за България“ е оборудвала две олимпийски лаборатории по биология и химия в съответните факултети на Софийския университет. През 2017 г. българските олимпийски отбори по природни науки участваха в 20 от най-престижните международни състезания по цял свят и спечелиха рекорден брой отличия: 7 златни, 31 сребърни, 47 бронзови медала и 2 почетни грамоти.

Сред над 400-те партньорски организации, подкрепени от Фондацията от нейното създаване, има неправителствени организации, национални и местни институции, обществени и частни медии, социални и бизнес предприемачи, училища и университети, библиотеки, читалища, театри, опери и балети, симфонични оркестри, музеи и галерии.

Над 500 партньори на „Америка за България“ се събраха на годишния форум на Фондацията в „София ивент център“.

***

„Америка за България“ е независима, надпартийна и неполитическа американска благотворителна организация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден по Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация от 1989 година чрез Американската агенция за международно развитие. През годините организацията подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.

Фондация „Америка за България“ финансира проекти в шест области: образование, гражданско общество и демократични институции, изкуства и култура, културно наследство и туризъм, развитие на частния сектор и социална сфера.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах