Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Четвърти сме на Евровизия, браво, Поли!

Музикалният конкурс спечелен от Украйна с анти-руска песен

Поли Генова ни нареди сред най-добрите на музикалния конкурс „Евровизия“. Снимка: ЕПА - Четвърти сме на Евровизия, браво, Поли!

Поли Генова ни нареди сред най-добрите на музикалния конкурс „Евровизия“. Снимка: ЕПА

Украйна спечели „Евровизия“, а България е сред най-добрите – на четвърто място. Музикалният конкурс приключи преди минути в Стокхолм, Швеция, с изключително представяне на Поли Генова с песента „Ако любовта беше престъпление“. На четвъртата позиция ни изкачи сбор от гласуване на жури и зрители.

Победата за Украйна спечели Сузана Джамалова – Джамала, с политическата песен „1944“, насочена срещу руските гонения на татарската общност след Втората световна война. Песента не споменава директно последната криза с анексирането на Крим, но събуди спомените на мнозина репресирани от комунизма. В текста се казва:

„Когато непознатите пристигат, те идват в твоята къща, убиват и казват: „Невинни сме“.“

Джамала е от татарски произход и коментира преди състезанието, че посвещава песента си на своята прабаба, депортирана от бившия режим заедно с петте й деца.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Преди зрителския вот Поли Генова бе шеста със 127 точки. Гласуването на публиката изкачи песента й на четвърто място, давайки й още 180 точки и в крайна сметка България зае четвъртото място с 307 точки след Украйна, Австралия и Русия.

Вижте още: ЕВРОВИЗИЯ – ПОВЕЧЕ ОТ ГРАМИ, ПО-МАЛКО ОТ ЗЛАТЕН ОРФЕЙ

Ето журитата на кои държави гласуваха за нас: 8 точки от Азербайджан, 10 точки от Ирландия, 3 точки от Босна и Херцеговина, 10 точки от Малта, 1 точка от Швейцария, 6 точки от Дания, 10 точки от Франция, 7 точки от Армения, 1 точка от Латвия, 7 точки от Израел, 1 точка от Беларус, 8 точки от Норвегия, 8 точки от Австралия, 6 точки от Белгия, 5 точки от Великобритания, 2 точки от Литва, 4 точки от Сърбия, 10 точки от Македония, 4 точки от Албания, 1 точка от Украйна, 3 точки от Полша, 10 точки от Словения, 2 точки от Черна гора.

Честито на Поли Генова!

Чуйте и изпълнението на победителката от Украйна, Джамала:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах