Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нова структура разкрита в древна Петра

Двете платформи, забелязани от археолози, са строени в разцвета на града, в средата на II в. пр. Хр.

Разположена на около 800 метра южно от центъра на Петра, обширната структура има дължината на олимпийски стадион и се състои от две правоъгълни платформи. Илюстрация: Би Би Си - Нова структура разкрита в древна Петра

Разположена на около 800 метра южно от центъра на Петра, обширната структура има дължината на олимпийски стадион и се състои от две правоъгълни платформи. Илюстрация: Би Би Си

Благодарение на употребата на сателитни снимки от Google Earth двама археолози извадиха на бял свят две големи, монументални правоъгълни платформи в предислямския набатейски град, разположен в южната част на съвременна Йордания, предава френският „Фигаро“. Величественият комплекс Петра в Йордания, включен дори в комиксите на Ерже за Тинтин, както и в третия филм за Индиана Джоунс на Спилбърг, още не е спрял да ни изненадва с тайните си.

Разчитайки на сателитни снимки и на фотографии, направени от дрон, археолозите са открили нова монументална структура в античния комплекс.

„Досега не сме виждали подобна платформа в Петра и околностите“, пишат Сара Парчак и Кристофър Тътъл в статията си, публикувана в „Бюлетин на американските изследователски институти за ориенталски изследвания”.

Разположена на около 800 метра южно от центъра на Петра, обширната структура има дължината на олимпийски стадион и се състои от две правоъгълни платформи. Първата е дълга 56 и широка – 49 метра. Втората, по-малка, е с дължина от 8 и ширина от 9 метра. Втората платформа е и по-декорирана, съобщава сайтът на „Нешънъл Джиографик”. Над всяка от платформите е имало и ниска сграда.

Според археолозите, структурата е построена „по времето, когато Петра е била процъфтяващата столица на набатейското царство”, т.е. около средата на II век пр. Хр. Структурата може би е била използвана като параклис през византийския период, но не е изключено да е имала и военно предназначение.

„Текат и други изследвания на място, но това откритие показва още веднъж, че употребата на сателитни снимки с висока резолюция е незаменим инструмент при изучаване на археологически обекти”, обяснява Кристофър Тътъл.

Петра е под защитата на ЮНЕСКО от 1985 г. Разположен между Червено и Мъртво море, градът е търговски пункт по пътя на керваните, пренасящи благоухания, подправки и други ценни стоки между Египет, Сирия, Южна Арабия и средиземноморския свят. По време на разцвета си градът е имал към 25 000 жители.

Изпаднала в забрава в началото на Новото време, Петра е преоткрита от западния свят благодарение на швейцарския изследовател Лудвиг Буркхард през 1812. Многобройни сгради, чиито монументални фасади са изрязани направо в скалата, формират уникален ансамбъл, който от 6 септември 1985 г. фигурира в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах