Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лауреати от Кан, Берлин и Сънданс в София

Най-интересните филми от фестивала София Индипендънт

Палм Дано и Даниъл Радклиф играят корабокрушенец и мъртвец в „Швейцарското войниче“, един от най-необичайните филми в програмата на София Индипендънт Филм Фест. - Лауреати от Кан, Берлин и Сънданс в София

Палм Дано и Даниъл Радклиф играят корабокрушенец и мъртвец в „Швейцарското войниче“, един от най-необичайните филми в програмата на София Индипендънт Филм Фест.

Седмица преди началото на седмото издание на „София Индипендънт Филм Фестивал“ (27 октомври – 06 ноември 2016) ви представяме седем от най-интересни заглавия. Изборът обаче е доста по-голям: 25 филма – 19 игрални, от които 4 български, и 6 документални, плюс две подборки от по 7 късометражни. И това са предимно радикални, неочаквани, странни представители на светлата, некомерсиална страна на седмото изкуство, спечелили през 2016-а сърцата на зрителите на големите кинофестивали – в Кан, Сънданс, Берлинале, Трайбека, Бостън, Единбург, Карлови Вари…

„Раждането на една нация“ е авторски дебют на Нейт Паркър – продуцент, режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля в биографичната историческа драма за съдбата на Нат Търнър. Той е роб от памучните плантации на Вирджиния, който става проведник, за да утешава събратята си, а през 1831 г. оглавява бунт срещу господарите си. В центъра на филма не е само осъждането на робството, а и борбата на религиозния, дълбоко вярващ човек, принуден да избере насилието – и да убива, включително жени и деца.

„Раждането на една нация“

„Раждането на една нация“

Допълнителна интрига придава фактът, че „Раждането на една нация“ повтаря заглавието на епохалния шедьовър на кинопионера Дейвид У. Грифит, който същевременно е и един от най-расистките филми в историята, появил се точно преди 100 години.

Повечето критически отзиви за новия филм варират между умерено и силно благосклонни.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Биографична драма, потопена едновременно в благодат и ужас, с брутален финал, който съчетава дълбоките емоции с неизбежно безпокойство. Но филмът е може би още по-завършен като теологична провокация за безстрашната борба на Търнър с духовните му убеждения“, пише Джъстин Чанг във „Варайъти“.

След премиерата му на „Сънданс“ „Фокс Сърчлайт пикчърс“ купиха правата за световно разпространение срещу $17.5 милиона – най-голямата сделка за филм от този фестивал засега. А по-късно „Раждането на една нация“ спечели и две от най-важните отличия на „Сънданс“ – наградата на публиката и Голямата награда на журито. Филмът ще има три прожекции в София – на 28. 10. от 20:30 ч. в кино Люмиер, на 30.10 от 20:15 ч. в „Одеон“ и на 3. 11. от 20:45 в Дома на киното.

„Швейцарското войниче“ е филм, който разказва една, меко казано, необичайна история. Двете звезди на екрана – Пол Дано и Даниъл Радклиф, са в ролите съответно на корабокрушенец, склонен към самоубийство и най-добрият му приятел – труп, пълен газове. Режисьори на този сюрреалистичен дебют са Дан Куан и Даниъл Шайнер, колективно известни като Даниълс. Дали това е фантастика, комедия или драма?

„Щвейцарското войниче“

„Швейцарското войниче“

Една подробност – Пол Дано приел ролята, след като режисьорът Дан Уеан му разказал „най-важното“ в едно изречение:

Това е филм, в който първото изпускане на газ ще те разсмее, а последното ще те разплаче“.

„Швейцарското войниче“ има три отличия от МФФ в Нюшател – на публиката, Награда за визия на бъдещето и приза на международните критици, както и наградата за режисура от „Сънданс“ 2016.
Прожекциите у нас са на 30.10. от 21:00 ч. в Дома на киното, на 03. 11. от 20:30 ч. в кино Люмиер, а на 6.11. от 20.30 ч. в кино Одеон.

„Н.“, филмът с най-краткото заглавие – само една (латинска) буква – с точка, също е в  категорията на необичайните истории. Тази научно-фантастична драма, написана и режисирана от Раниа Атие и Даниел Гарсиа, представя по странен и съноподобен начин град, наречен Троя, завладян от извънземен сюрреализъм и метеоритен дъжд. Две жени на име Елена ни дават съвсем различен от обичайния за Холивуд поглед към края на света. „H.“ има Специален приз от журито на Международния Филмов Фестивал в Денвър и диплом от наградите „Независим дух“, 2015 г.

„Н.“

„Н.“

Филмът ще има само една прожекция – на 2 ноември от 21 ч. в Дома на Киното от 21 ч.

„Напълно непозната“ разчита не само на двамата великолепни актьори в главните роли – Майкъл Шанън и Рейчъл Уайз. Той е женен мъж, а тя негова любов от далечното минало, която обича да сменя самоличностите си. Ако ставаше дума за комерсиално кино, от срещата им щеше да излезе  или някоя клиширана любовна история или поредния еротичен трилър за опасностите на извънбрачния секс. Но „Напълно непозната“ е нещо различно – далеч по-личен поглед и философско размишление за изплъзващата се идентичност, предизвикателствата и ползите от преконфигурирането на собствения живот.

„Напълно непозната“

„Напълно непозната“

Предвидени са 4 прожекции: 28.10. от 20:30 в кино „Одеон“, на 29.10. от 21:00 ч. в Дома на киното, на 2.11. от 20:30 ч. от 20:30 ч. в „Люмиер“ и на 5. 11. от 20:45 ч. в кино „Одеон“

Майкъл Шанън участва и във „Франк и Лола“ – любопитно психосексуално изследване на мъжката ревност. Той е Франк, по-възрастен от нея, а Лола (Имоджен Путс) е склонна към флиртове, заради които ще загуби доверието му. Дебютният игрален филм на Матю Рос е психосексуална ноар история, разчитаща на загатнати емоции и неуловими манипулации. А също и криминална драма за любов, обсесия, секс, предателство, отмъщение и – в крайна сметка – търсенето на изкупление.

„Франк и Лола“

„Франк и Лола“

Прожекциите са на 1. 11. от 17:45 ч. в „Одеон“, на 4. 11. от 20:45 ч. в „ЛюмиерЧ и на 6.11. от 19:00 ч. в Дома на киното.

Два от докуметалните филми също могат да събудят голям интерес специално в любителите на киното и на музиката. 110-минутният „Де Палма“ е посветен на Брайън Де Палма, един от най-големите майстори на съспенс киното, които се интересуват от тъмната страна на американския живот. Режисьорите Ноа Баумбах и Джейк Полтроу се впускат в лична и любопитна дискусия с прочутия автор на филми като „Белязаният“, „Недосегаемите“ и „Мисията невъзможна“.

„Де Палма“

„Де Палма“

Прожекциите са на 28.10. от 18:15 ч. в кино Люмиер и на 4.11. от 18:30 ч. в „Одеон“

„Изяж си въпроса“ е сериозен поглед към живота и творчеството на Франк Запа – истински независим музикант, различен от всеки друг в Америка. Съчетаващ диво, иконоборческо отношение с дълбока интелектуална почтеност и несравнима артитична смелост, Запа и някои негови колеги говорят в поредица от интервюта, концертни и задкулисни кадри.

„Изяш си въпроса“

„Изяж си въпроса“

Прожекциите са на 29.10 от 19 ч. в Дома на киното и на 5.11. от 16:30 ч. в „Одеон“

Забата програма, заедно с информация за всички заглавия, може да видите на сайта на фестивала.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах